Sari direct la conținut

Noul cod fiscal risca sa nu intre in Parlament

HotNews.ro

Adoptarea modificarilor la Codul Fiscal este intarziata, iar Guvernul incearca pe ultima suta de metri – cel mai probabil printr-o ordonanta de urgenta – sa rezolve acest lucru. Conform ministrului de Finante, Codul Fiscal nu va prevedea pina in 2008 modificari ale TVA sau a cotei unice insa de anul viitor vor creste impozitele secundare, cum ar fi cele pe proprietate.

Presedintele comisiei de buget finante din cadrul Senatului, Varujan Vosganian, a declarat luni ca Codul de procedura fiscala ar putea sa fie adoptat printr-o ordonanta de urgenta data de Guvern.

„Daca proiectul va fi gata la guvern, cel tarziu pana miercuri, sunt sanse ca acesta sa fie dezbatut de Parlament. Pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007 singura solutie este ca Executivul sa dea o ordonanta de urgenta” , a explicat Vosganian.

Potrivit legii, proiectul de modificare a codului fiscal trebuie avizat prima data de catre guvern care urmeaza sa-l trimita spre dezbatere si avizare la comisiile parlamentare. Presedintele comisiei Buget-Finante a explicat care este parcursul normal pe care trebuie sa-l aiba aprobarea modificarilor la Codul Fiscal.

„La Senat poate fi votat pana la sfarsitul lunii iunie si urmeaza apoi sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor. Acolo procedura este mai complicata pentru ca proiectul trebuie discutat in comisii, apoi dezbatut si votat in plen.”

Sesiunea parlamentara se va incheia aproximativ la sfarsitul lunii iunie iar pana atunci proiectul trebuie sa treaca prin comsiile celor doua camere si apoi sa fie dezbatut in plen. Noul Cod Fiscal trebuie sa fie aprobat cu cel putin sase luni inainte de a intra in vigoare.

Ministrul Finatelor, Sebastian Vladescu a declarat luni in cadrul unei dezbateri publice pe tema Codului Fiscal ca baza de impozitare va fi pastrat la aceleasi procente si nu vor exista alte modificari majore.

Codul Fiscal nu va prevedea pina in 2008 modificari ale TVA sau a cotei unice insa de anul viitor vor creste impozitele secundare, cum ar fi cele pe proprietate, a spus Vladescu.

Acesta a mai aratat ca se asteapta la critici privind impozitarea proprietatilor, dar acesta e un lucru obligatoriu.

Pe de alta parte, potrivit lui Vladescu, in 2007 si 2008 va continua politica de reducere a contributiilor de asigurari sociale, iar de la anul nu va mai exista un regim fiscal specific pentru micro-intreprinderi, acestea urmand sa intre in regimul normal de taxare.

Reprezentantii oamenilor de afaceri si ai intreprinderilor mici si mijlocii raman in continuare nemultumiti de modificarile aduse Codului Fiscal. Ei sustin ca acesta este bazat pe cresterea veniturilor la bugetul de stat si nu pe dezvoltarea economiei si atragerea investitorilor.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatei Oamenilor de Afaceri din Romania, i-a reprosat ministrului de Finante ca introducerea unor noi taxe fiscale nu a oferit stabilitate mediului de afaceri ci din contra acesta a fost afectat.

„Statul ar trebui sa elaboreze Codul fiscal pentru dezvoltarea economica si a mediului de afaceri si nu pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. De exemplu, masura luata pentru cresterea impozitului pe dividende de la 10 la 16% nu a adus statului in plus decat 2-3 procente la incasari, dar afecteaza mediul de afaceri”, a explicat Parvan.

Reprezentantul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, Florin Paun sustine ca microinterprinderile sunt defavorizate in ciuda faptului ca aproximativ 70% din contribuabilii la bugetul de stat il reprezinta aceasta ramura.

„Pentru intreprinderile mici si mijlocii nu exista nici un fel de stimulent. Cerem ministrului sa introduca in Codul fiscal o scutire de impozite a acestei ramuri. Odata cu integrarea in Uniunea Europeana multe dintre aceste intreprinderi vor da faliment. Vrem o sustinere din partea statului pentru a rezista”, a declarat Paun.

La randul lor, si producatorii de tigarete se declara nemultumiti de introducerea taxei pe viciu care, combinata cu majorarea taxei pe acciza minima, poate duce la falimentarea companiilor mai mici de pe piata.

„Datorita impunerii taxei pe viciu si a faptul ca preturile nu au crescut suficient ca sa acopere aceasta taxa de viciu, acizza minima se ridica la 95%. Aceasta acciza minima afecteaza producatorii de tigari ieftine care sunt obligati sa plateasca mai mult fata de companiile mijocii sau mari.

Impunerea accizei minime la un procent atat de mare ar putea afecta producatorii de tigarete ieftine si unii chiar sa dispara de pe piata”, a explicat Gilda Lazar, director in cadrul producatorului de tigarete JTI.

La toate aceste nemultumiri ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a declarat ca modificarile Codului fiscal nu au vizat anumite categorii ci a fost gandit in ansamblu, pentru atragerea investitilor.

„In momentul de fata avem un sistem care a acordat o stimulare generala si aici vorbim de stimulentele specifice pentru intreprinzatori si anterprenori. Cota unica a fost un stimulent general pentru toata lumea. Ministerul Finatelor este deschis pentru dezbateri tuturor categoriilor de investitori”, a afirmat Vladescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro