Sari direct la conținut

Noul coronavirus din China: Cât de îngrijorat ar trebui să fii?

HotNews.ro
Stranut, Foto: pixinio
Stranut, Foto: pixinio

Virusul din China, cunoscut și sub denumirea de 2019-nCoV, este o nouă tulpină de coronavirus, care nu a fost identificată anterior la om. Se crede că provine de la animale infectate, dintr-o piață din orașul chinez Wuhan. Numărul deceselor a crescut la nouă si un prim caz de coronavirus provenind din China a fost depistat în SUA.

Ce știm despre virus?

Probe virale au fost prelevate de la pacienți și analizate în laborator, iar oficialii din China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au ajuns la concluzia că infecția este cauzata de un coronavirus.

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri, care pot provoca simptome ce variază de la o răceală ușoară până la moarte. Acest nou virus pare să fie undeva pe la mijloc.

Există 6 coronavirusuri umane cunoscute. Patru dintre aceste (229E, NL63, OC43 și HKU1) sunt mai frecvente în populație și sunt mai puțin patogene, cauzând în general doar simptome respiratorii minore similare cu răcelile obișnuite (dureri de cap, secretii nazale, tuse, senzație generală de rău).

Pot provoca uneori pneumonie sau bronșită la persoanele cu sistem imunitar slăbit, la sugari și la adulții mai în vârstă.

Celelalte 2 coronavirusuri – sindromul respirator acut sever Coronavirus și sindromul respirator din Orientul Mijlociu Coronavirus, cunoscut și sub denumirea de SARS Coronavirus și MERS Coronavirus, pot provoca boli respiratorii severe. Noul coronavirus care a provocat epidemia este diferit de coronavirusurile umane descoperite, iar înțelegerea virusului necesită cercetări științifice suplimentare.

SARS-CoV a fost transmis de la pisici la oameni și MERS-CoV de la cămile dromedar la oameni. Trei-patru din 10 pacienți infectați cu MERS au murit, conform CDC. Sindromul respirator acut sever (SARS) a ucis 774 din cele 8.098 de persoane infectate într-o epidemie care a început în China în 2002.

(MERS – IMAGINE 3D)

De unde a apărut?

Majoritatea coronavirusurilor infectează animalele, nu și oamenii. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că, in cazuri rare, acestea pot fi transmise de la animale la oameni.

Încă nu înțelegem de ce doar anumite coronavirusuri pot infecta oamenii, adica trec de la o specie, unde nu sunt observate, la oameni.

OMS a transmis ca sursa focarului nu este cunoscută încă. Investigațiile preliminare au identificat eșantioane de mediu pozitive pentru nCoV într-o piață în care se vindeau fructe de mare din orașul Wuhan, însă unii pacienți confirmați pozitiv au raportat că nu au vizitat această piață. Continuă să fie semnalate cazuri în orașul Wuhan și in alte provincii din China. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina modul în care au fost infectați pacienții, gradul de transmitere de la om la om, spectrul clinic al bolii și raza geografică a infecției.

Cum se răspândește?

Oficialii chinezi spun că au existat cazuri de răspândire a virusului de la o persoană la alta, unii asistenți medicali s-au infectat după îngrijirea pacienților bolnavi. Nu se știe în acest moment câți oameni s-ar putea îmbolnăvi.

Unii oameni de știință sunt îngrijorați deoarece cresterea numarului de cazuri noi și răspândirea geografică a lor ar putea sugera că virusul se răspândește mai repede decât este raportat în prezent de autorități. Deși piața a fost închisă de la 1 ianuarie, continuă să fie raportate cazuri noi, inclusiv la persoanele care nu au vizitat piața.

Ultimele cazuri includ, probabil, unele dintre infecțiile „de prima generație” de la om la om, spune Linfa Wang, directorul programului de boli infecțioase emergente de la Duke-NUS Medical School din Singapore, in Nature. Dacă oamenii au fost infectați recent în alte locații decat cea in care virusul a apărut, inclusiv Japonia, Thailanda, Beijing și Shenzhen, este probabil să facă parte dintr-o a doua generație de cazuri de infectie transmisa de la om la om.

Cum putem preveni infectarea. Sfaturile OMS

Este prudent să reamintim populației și celor care lucrează în sistemul de sănătate principiile de bază pentru a reduce riscul general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, urmând măsurile de mai jos:

  • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
  • Evitarea contactului neprotejat cu animale de la fermă sau sălbatice;
  • Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să fie atente cand tusesc și să mențină distanța, să acopere gura si nasul cand tusesc sau stranuta cu țesuturi sau șervețele de unică folosință și să se spele pe mâini;
  • Pentru unitatile medicale, îmbunătățiți practicile standard de prevenire și control al infecțiilor în spitale, în special în secțiile de urgență.

Surse: BBC, CDC, OMS,NATURE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro