Noutăți despre indexarea pensiilor militare: guvernul apără legea la CCR, după ce a recunoscut că riscă suspendarea de noi fonduri din PNRR – Document
Guvernul respinge, într-un punct de vedere transmis Curții Constituționale (CCR), acuzațiile Avocatului Poporului că s-ar fi încălcat legea fundamentală când Parlamentul a adoptat legea indexării pensiilor militare, fără a aștepta fișa financiară cu impactul bugetar. Executivul susține că este suficient că Parlamentul a cerut aceste date. Impactul, estimat ulterior la 1,4 miliarde de euro, va accentua deficitul bugetar, și există riscul suspendării de noi fonduri PNRR, dacă legea trece de CCR pentru că modifică jalonul privind pensiile speciale, considerat anterior îndeplinit.
Guvernul susține, în documentul de 13 pagini obținut de HotNews.ro, că „Parlamentul a manifestat diligențele impuse de derularea procedurii legislative, solicitând Guvernului fişa financiară, propunerea legislativă fiind adoptată după trecerea unui termen rezonabil de la această dată”.
Senatul a solicitat, la data de 16 septembrie 2024, un punct de vedere Guvernului, iar Camera Deputaților – la data de 7 octombrie 2024.
De cealaltă parte, Avocatul Poporului a acuzat că Parlamentul a solicitat doar formal fișa financiară, Guvernul fiind pus de fapt în imposibilitatea de a-și îndeplini obligația de a întocmi fișa financiară în termenul legal de 45 de zile, care se împlinea în data de 20 noiembrie.
Cu toate acestea, Parlamentul a aprobat legea în 5 noiembrie, cu mult înainte ca termenul în care Guvernul putea întocmi fișa financiară să se fi împlinit.
În acest fel, Avocatul Poporului acuză că s-ar fi încălcat prevederile art. 111 alin. (1) și art. 138 alin. (5) din Constituţie, potrivit cărora „în cazul în care o inițiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie” şi „nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”.
Guvern: Netransmiterea fișei financiare nu poate fi un impediment în continuarea procedurii de legiferare
Guvernul susține însă că în cadrul raporturilor constituţionale cu Parlamentul „este obligatorie solicitarea unei informări atunci când inițiativa legislativă afectează prevederile bugetului de stat” și atât.
„Netransmiterea fișei financiare în termenul legal de către autoritatea publică căreia fi incumbă obligația de a întocmi acest document nu poate constitui un impediment în continuarea procedurii de legiferare”, subliniază Executivul.
Impactul bugetar al indexării pensiilor militare, estimat la 1,4 miliarde de euro în 2025
Impactul financiar al aplicării proiectului de lege privind indexarea pensiilor militare aflate în plată în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie este estimat la circa 6,9 miliarde de lei (n.a. cc. 1,4 miliarde de euro).
Informația a fost comunicată de Ministerul de Finanțe unui senator, în data de 7 noiembrie, la 2 zile după ce Parlamentul a adoptat legea fără fișa financiară cu impactul bugetar.
Cifra este cu circa 500 milioane de euro peste estimările făcute de Guvern într-un punct de vedere transmis în Parlament (separat de fișa financiară care ar trebui să însoțească un proiect de lege).
Lipsa informațiilor legate de impactul bugetar este unul dintre motivele pentru care acest proiect de lege este atacat la Curtea Constituțională.
Plata tuturor pensiilor militare depășește 2,8 miliarde de euro în acest an
Impactul de 1,4 miliarde de euro al indexării pensiilor militare s-ar adăuga unui efort deja semnificativ cu plata pensiilor militare, avertisment care se regăsește în cel mai recent raport Euro Monitor publicat de BNR, sub coordonarea academicianului Daniel Dăianu.
Bugetul alocat celor trei instituții pentru plata pensiilor militare în anul 2024 este de aproximativ 14 miliarde de lei, finanțând plata pensiilor pentru peste 200.000 de pensionari în cadrul celor trei case de pensii sectoriale, se arată în raportul BNR care citează informații obținute în premieră de HotNews.ro.
„Această sumă ar putea crește în anul 2025, dacă proiectul de lege (PL-x nr. 540/2024), care vizează actualizarea cuantumului pensiilor militare și a fost aprobat în ambele camere ale Parlamentului va deveni lege. La începutul lunii noiembrie 2024 Avocatul Poporului a formulat o obiecție de neconstituționalitate referitoare la proiectul de lege, Curtea Constituțională urmând să discute pe data de 17 decembrie 2024 această sesizare”, arată raportul BNR.
Indexarea pensiilor militare ar putea duce la suspendarea de noi fonduri din PNRR
Dacă legea indexării pensiilor militare va trece de CCR ar putea apărea riscul suspendării de noi fonduri europene din PNRR, chiar conform Guvernului. Acesta deoarece legea aduce modificări la jalonul privind pensiile de serviciu, care a fost considerat îndeplinit de Comisia Europeană și pentru care ar trebui să primim banii aprobați pentru cererea de plată numărul 3.
Raportul BNR amintește că inclusiv Guvernul Ciolacu a atenționat în punctul de vedere transmis în Parlament la finele lunii octombrie, că „modificările propuse contravin angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, care includ respectarea principiului ireversibilității reformelor. Orice modificare a actelor normative care au fost incluse în jaloanele aprobate de CE ar încălca acest principiu, periclitând fondurile europene și stabilitatea bugetară.