Sari direct la conținut

Numarul absolventilor de liceu in Romania este in scadere

HotNews.ro

Numarul celor care vor finaliza studiile liceale in Romania va scadea, incepand de anul viitor, cu 15%, a anuntat, joi, Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), fapt ce va efecte negative asupra sistemului de educatie universitar si asupra pietei muncii in anii urmatori.

Potrivit UNFPA, din 2008, vor absolvi liceul primele generatii nascute dupa 1989, lucru important din punct de vedere cultural, acestia fiind primii cetateni romani care nu au trait deloc in comunism si care devin adulti, dar si din punct de vedere social si economic. Astfel, generatiile nascute dupa 1989 sunt mai putin numeroase.

In timp ce in 1989 s-au nascut 369.000 de copii, in 1990 numarul de nou-nascuti a fost de 314.000, in 1991 de 275.000, iar in 1992, 260.000.

“Aceasta scadere va afecta sistemul de educatie universitar si piata muncii in anii urmatori pentru ca numarul absolventilor de liceu scade vertiginos: numai in 2008 vor fi cu aproape 30.000 mai putini decat in 2007, iar pana in 2010 vom pierde nu mai putin de 120.000 de tineri care puteau sa ocupe locurile de munca sau bancile universitatilor”, se mentioneaza in comunicatul UNFPA.

In ceea ce priveste sistemul de invatamant universitar, Ministerul Educatiei a prevazut pentru anul universitar 2008-2009 sa scada numarul de locuri alocate universitatilor cu 8%, respectiv de la 62.000 la 57.000, in conditiile in care se estimeaza ca numarul de absolventi de liceu va scadea cu 15%.

Cat priveste piata muncii, conform datelor furnizate de Institutului National de Statistica, citate de UNFPA, in domeniul constructiilor este nevoie de 150.000 de muncitori pentru a acoperi cererea de forta de munca, pe fondul migratiei externe ridicate.

UNFPA a propus un set de masuri care vizeaza diminuarea efectelor cauzate de declinul demografic. Una dintre masuri ar trebui luata de catre universitati, care ar trebui sa isi pregateasca din timp o strategie prin care sa isi rafineze oferta educationala si sa se concentreze pe programe de formare continua a adultilor.

In privinta cererii crescande de pe piata fortei de munca, Romania are nevoie de masuri care sa prevada reglementarea imigrarii, incercand sa atraga muncitori din tari cu profil cultural apropiat, calificarea si recalificarea fortei de munca disponibile, in special a femeilor din mediul rural.

Potrivit UNFPA, aceste masuri se vor regasi in strategia nationala de populatie si dezvoltare pe care Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare o va elabora la solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro