O alta viziune asupra dramei cristice: Testamentul Mariei, de Colm Toibin
Intr-o lume in care evenimentele ce separa cele doua ere au fost discutate, bogat interpretate, ecranizate, stirnind valuri de atitudini, Testamentul Mariei, de Colm Toibin, aparut de curind in colectia „Biblioteca Polirom”, reia povestea femeii care ajunge sa-si vada fiul, pe Iisus Hristos, rastignit. Nominalizat la prestigiosul Booker Prize in 2013, romanul a fost tradus din limba engleza de Irina Bojin si este disponibil si in editie digitala, informeaza editura.
In noul sau roman, „o carte perfecta, tulburatoare, emotionanta si zguduitoare” (The New Statesman), Colm Toibin nu doar dezvaluie cititorilor o viziune subiectiva, ci si readuce din Istorie o femeie cu tot omenescul din ea.
„ Personajul principal al romanului este mama cea neimpacata: cu ucenicii datorita carora a ajuns la Efes, cu faptele fiului si mai ales cu sine insasi. Ea isi asteapta sfirsitul si se trezeste confruntata cu stradania celor doi ucenici de a transpune in scris cele petrecute, cu dorinta lor de a confirma ca martor miracolele la care a luat parte. (…) Maria cea impietrita in durerea si judecata aspra fata de sine pare ca nu intelege si nu vrea sa inteleaga spusele ucenicilor care judeca toate cele petrecute cu fiul ei ca vointa tatalui. Tacit, ea priveste totul cu ochii unei mame al carui fiu s-a tot indepartat de ea pina cind ajunge sa le apartina altora, sa aduca o noua credinta. Testamentul Mariei propune alta viziune asupra dramei cristice, a fiului care s-a desprins de propria mama, desprindere care nu o linisteste si o lasa neimpacata pina la moarte. (Elisabeta Lasconi, Romania literara)
„Colm Toibin se foloseste in Testamentul Mariei de cinismul romanelor lui James Joyce. Putini au avut curajul sa se imagineze observatori ai vietii Fecioarei Maria chiar in interiorul evenimentelor ce alcatuiesc aceasta viata.” (The New York Review of Books)
Primul roman al lui Colm Toibin (Sudul, 1990) a fost distins cu Irish Times Literature Award in 1991. Cartile urmatoare au confirmat premiul de debut, caci toate au obtinut premii sau nominalizari importante: Ierburile in flacari (1992) a cistigat Encore Award, Povestea noptii (1996; Polirom, 2002) a primit Ferro-Grumley Award in 1997, Farul din Blackwater (1999) a fost nominalizat la Booker Prize, Maestrul (2004; Polirom, 2007) a fost nominalizat la Man Booker Prize si distins cu IMPAC Prize, Los Angeles Times Novel of the Year Award si Prix du Meilleur Livre Etranger, iar Brooklyn (2009) a cistigat Costa Novel Award pentru anul 2009.