O calatorie muzicala prin Bucurestiul interbelic, cu Spirit Brass Ensemble
Spirit Brass Ensemble vă invită joi, 18 aprilie, ora 19.00, la Sala Radio la o călătorie cu două “popasuri”: prima “oprire” este dedicată muzicii româneşti tradiţionale, de la “Ciocârlia” la “Balada” lui Ciprian Porumbescu, iar cea de-a doua vă va purta în atmosfera plină de farmec a muzicii interbelice, toate reunite într-un inedit recital cu partituri interpretate în sonoritatea specifică a alămurilor.
Condus de dirijorul Mihai Ceascai, șef de partidă tubă în cadrul Orchestrei Naționale Radio, Spirit Brass Ensemble – alcătuit din membri ai Orchestrelor Radio – vă propune o frumoasă combinaţie sonoră, în care instrumentele de suflat din alamă sunt singurele folosite, uneori cu intervenţia celor de percuţie. Spirit Brass Ensemble a concertat în Bucureşti și în numeroase orașe ale țării și are un repertoriu variat, de la muzică barocă și renascentistă la muzică de film; de la pagini din repertoriul simfonic clasic-romantic la melodii tradiționale și de la colinde, la muzica din perioada interbelică. Ansamblul își propune promovarea unui repertoriu de tip brass choir sau brass band, mai puțin cunoscut în România, dar care are o mare popularitate în Europa și Statele Unite.
Sugestiv intitulat „Pagini din albumul bunicilor”, recitalul dăruit melomanilor de Spirit Brass Ensemble va cuprinde partituri tradiţionale româneşti (populare sau culte), ca „Ciocârlia”, „Balada” lui Ciprian Porumbescu – interpretată cu solo de tubă de Daniel Mureşan – o premieră absolută în această versiune instrumentală, „Dans ţărănesc” – Constantin Dimitrescu cu solo trombon – Alexandru Moraru, „Căluşul” ş.a. Alături de aceste frumoase lucrări, pagini celebre ale muzicii interbelice, precum „Hai să-ţi arăt Bucureştiul noaptea…” vor putea fi ascultate la Sala Radio în recitalul din 18 aprilie.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Spirit Brass Ensemble este un ansamblu cu dimensiune variabilă, minimum 10-maximum 20 de muzicieni, alcătuit din membri ai Orchestrelor Radio. În ciuda unei aparente restricții timbrale, date de folosirea exclusivă a instrumentelor de suflat din alamă la care se poate adăuga percuția, paleta sonoră este extrem de variată și expresivă, de la strălucitoare și sonore fanfare, la corale omogene, asemănătoare vocilor umane.
Spirit Brass Enesemble a fost înființat și condus de dr. Mihai Ceascai, șef de partidă tubă în cadrul Orchestrei Naționale Radio și cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București. Spirit Brass Ensemble a concertat în capitală și în numeroase orașe ale țării și are un repertoriu variat, de la muzică barocă și renascentistă la muzică de film; de la pagini din repertoriul simfonic clasic-romantic la melodii tradiționale și de la colinde, la muzica din perioada interbelică.
Profesionalismul, valoarea şi notorietatea ansamblului au determinat scrierea unui mare număr de lucrări pe care ansamblul le-a interpretat în premieră mondială, printre care, „Octoih”-ul de Liviu Dănceanu sau „Suita a II-a” în Re Major din „Muzica apelor” de Handel, în versiune integrală şi originală pentru alămuri, realizată de Ioan Dobrinescu.
De asemenea, ansamblul își propune promovarea muzicii românești, prezentând versiuni unice ale unor creații celebre de Tiberiu Olah, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Ion Vasilescu, Ionel Fernic etc., în aranjamentele compozitorului Ioan Dobrinescu.
Iată câteva dintre proiectele realizate deja de Spirit Brass Ensemble:
· Concert de colinde la Sala Radio – 2008
· Festival Haendel-Haydn – Sala Radio – 2009
· Concerte dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice – în colaborare cu mari artiști ca Alexandru Arșinel, Corina Chiriac, Bianca Manoleanu, etc. – Sala Universității Naționale de Muzică din București, Cluj-Napoca și Turda – anual, 2010-2012 – organizator Apa Nova.
· Peer Gynt – de Edvard Grieg după Ibsen – cu participarea actorului Mihai Dinvale și a sopranei Bianca Manoleanu – Sala Auditorium din Cluj-Napoca și Sala Radio – 2011.