Sari direct la conținut

O decizie stranie. Orban in locul lui Busoi la Primaria Capitalei

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

PNL Bucuresti l-a retras luni pe Cristian Busoi din cursa pentru primaria Capitalei, dar n-am aflat nici pana astazi, in mod transparent si neechivoc, pe ce baza s-a luat o decizie atat de importanta. Liberalii anuntasera ca vor stabili candidatul in functie de rezultatele unui sondaj intern. Potrivit surselor HotNews.ro, anuntul retragerii a fost facut luni dimineata, spre stupefactia partidului, cand a aflat si Orban ca va candida. PNL nu a comunicat oficial cifrele sondajului realizat de CURS. Ce riscuri prezinta candidatura lui Orban pentru liberali si, mai ales, va ramane oare in cursa? Sau este inca un cartus tras in aer, un „iepure” scos la deruta in fata?

Catalin Predoiu, presedintele PNL Bucuresti a vorbit, luni, in termeni vagi despre niste cifre si masuratori: „Cei doi stau umăr la umăr, sunt cotaţi la 30%. A fost o decizie obiectivă, plecând de la şansele pe care cred că le au cei doi candidaţi“. Aceste explicatii aproximative incurca si mai mult lucrurile.

Daca Busoi statea atat de bine in sondaje, adica aproape cat candidatul PSD, atunci ce motive a avut sa se retraga? A dovedit, nu-i asa, o crestere spectaculoasa, ca Fat Frumos, de la o luna la alta, ajungand de la 4% la 30% in foarte scurt timp. Asta da potential de crestere. Daca asa stau lucrurile, de ce sa renunti la un mega-star politic in plina ascensiune? Nici Busoi nu ne-a lamurit de ce-i mai bun Orban decat el, nici invers.

Numai ca, evident, lucrurile nu stau in realitate deloc asa cum le-a prezentat Predoiu: partidul a ales intre doi giganti, umar la umar in sondaje. Dimpotriva. Cel mai probabil, sustinatorii lui Busoi au realizat ca bolovanul nu decoleaza singur, iar tinut cu forta in aer risca oricand o prabusire spectaculoasa in plina campanie. Cu vulnerabilitatile lui multe si mari, cu prestatia ridicola din spatiul public, Busoi garanta un scor rusios.

Aici trebuie spus ceva esential: retragerea lui Cristian Busoi este o mare infrangere pentru Klaus Iohannis, cel care l-a sustinut pe fata, si pentru Eduard Hellvig, sustinatorul din umbra. Iohannis si-a dat inca o data masura lipsei de instinct politic, iar seful SRI s-a lansat intr-o aventura riscanta.

Cel mai probabil, decizia de a-l retrage pe Busoi fusese demult acceptata la Cotroceni. Dar inlocuirea lui cu Orban cum s-a produs, tot in buna intelegere cu presedintele Iohannis? Primele semne indica mai degraba raceala intre partid si presedinte. Investeste sistemul la fel de mult si in unul ca Orban? Cum au ajuns tocmai la el? Iar daca e adevarat ca sta cel mai bine in sondaje, e cam trist.

Se mai ridica apoi o problema delicata. Masurati in sondaj au fost si liderii PNL, Catalin Predoiu si Alina Gorghiu. Daca stau in sondaje sub Orban, ce mai cauta totusi in fruntea partidului? Nu cred ca Ludovic Orban a ajuns chiar atat de sus in sondaje. Nu se bucura de prea multa simpatie nici macar in propriul partid. Sa nu uitam ca Orban este eternul candidat fara sanse la sefia PNL. Liberalii l-au retras anul trecut pana si din pozitia de lider de grup din Camera Deputatilor, functie data lui Eugen Nicolaescu, in fata caruia Orban a pierdut la un vot diferenta.

Altfel spus, daca nici partidul n-a investit in el prea multa incredere pana acum, de ce ar fi bun pentru Capitala? PSD-istii au primit decizia cu satisfactie nedisimulata, amintindu-le scorul modest luat de Orban la ultimele alegeri in cursa pentru Bucuresti. Partial, au dreptate: liberalii au retras un loser amator inlocuindu-l cu un loser profesionist.

Candidatura lui Orban prezinta un mare potential de razboi intern in PNL. Deja au aparut primele tensiuni, mai ales in tabara vechiului PDL. Oamenii lui Blaga nu-l uita prea usor pe Orban. Bulgarele nemultumirilor se va rostogoli si va creste inevitabil. Apoi, din cate aud, inclusiv vechii liberali au facut ochi mari. Cum sa-l sustina la functia de primar – o rampa sigura de lansare la sefia partidului dat fiind legitimitatea uriasa pe care o capata in caz de castig – pe cel refuzat de atatea ori la sefia partidului? Toate datele de mai sus sugereaza ca Orban are sanse mici sa mobilizeze armatele de partid mai energic decat placidul Busoi.Non-combat scrie si pe fruntea lui Orban.

S-ar putea ca pe adevaratii candidati sa-i cunoastem insa pe ultima suta de metri. Nici la PSD lucrurile nu arata chiar atat de clar. Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu par in prezent optiunile partidului, dar in culise Liviu Dragnea duce o lupta de convingere cu Sorin Campeanu, fostul ministru al educatiei, sa accepte o candidatura la primaria Capitalei din partea PSD. Potrivit informatiilor obtinute de Hotnews, pesedistii i-au mai facut oferta in urma cu ceva timp, Campeanu a refuzat, dar dupa schimbarea candidatului la PNL i-au propus din nou fostului ministru sa intre in cursa.

Aici mai sunt cateva necunoscute importante: daca Traian Basescu va candida (unele cifre il dau cu 15%, altele cu 20%) si daca in final ramane un singur tur la locale. O actiune in justitie a devenit posibila dupa stabilirea datei alegerilor (5 iunie) si a calendarului electoral prin hotarari de guvern, care pot fi atacate in contencios administrativ, iar acolo ridicate exceptii la Curtea Constitutionala. Nu e clar daca a mai ramas suficient timp pentru o schimbare in extremis a sistemului de vot, dar pur teoretic inca se mai poate intampla. PSD se teme in mod real de perspectiva revenirii la doua tururi, avand in vedere reactia dura impotriva guvernului Ciolos, acuzat ca s-a grabit nejustificat cu HG-urile si amenintat cu raspunderea penala.

In tot cazul, nici partidele nu pot intarzia la nesfarsit cu anuntarea adevaratilor candidati. In mod atipic, tura aceasta de alegeri, in luna oficiala de campanie candidatii nu vor putea sa defileze cum o faceau in trecut cu mash-uri si afise cat blocul, cu galeti, sepci si geci. Potrivit noilor legi electorale, au dreptul doar la afise tip A5 si ceva imi spune ca nici banii negri nu vor mai curge ca in trecut pentru a cumpara spatii la TV. Prin urmare, perioada in care mai pot profita sa-si faca in mod neingradit publicitate este tocmai cea din afara lunii de campanie oficiala, cand actioneaza reguli ceva mai stricte.

In concluzie: cine sunt, de fapt, adevaratii candidati la PNL si PSD? Cand vom afla cine cu cine se va infrunta in lupta pentru Bucuresti?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro