O diploma in economie sau management, conditia de baza pentru a fi consultant pe fonduri europene
Odata cu posibilitatea accesarii de fonduri structurale, in Romania apare o noua profesie, cea de consultant in fonduri europene. In acest moment, putini sunt cei care vad o afacere in sine in profesia de consultant.
La prima vedere sa „dai sfaturi” pe marginea fondurilor structurale si a modului in care se pot accesa acestea pare destul de complicat, mai ales ca meseria de „consultant fonduri europene” nu exista propriu-zis in Nomenclatorul Ocupatiilor din Romania.
Lucrurile insa sunt extrem de simple, daca esti economist de profesie si ai o diploma in management nu iti mai trebuie decat initiativa si o buna documentare asupra subiectului. Iar sursele de informare sunt destule, nu putine fiind site-urile oficiale care ofera informatii in legatura cu fondurile europene.
Cei ramasi in afara acestei categorii nu le ramane decat varianta urmarii unui curs de „management de proiect”, dupa care se descurca mai departe cu informarea si initiativa de a fi consultant.
Pe site-ul Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor sunt inregistrate 33 de societati care te pot forma ca „manager de proiect”.
Sa urmezi asemenea cursuri este cu atat mai important cu cat accesarea fondurilor europene utilizeaza principiile generale folosite in managementul de proiect la care se adauga informatiile specifice aferente Programelor Operationale Sectoriale.
Costul unui astfel de curs este de 1.000 de lei, iar la final se poate lua o diploma de manager de proiect care sa fie recunoscuta atat in tara, cat si in strainatate. Un astfel de curs dureaza cinci saptamani si poate fi achitat in rate. Toate aceste informatii suplimentare pot fi gasite pe web-site-rile ministerelor in care sunt situate Autoritatile de Management ale respectivelor programe.
De precizat ca, nicio institutie care coordoneaza instrumente structurale nu are dreptul sa recomande beneficiarilor un consultant de proiecte. „Nici o autoritate nu poate furniza o lista de consultanti autorizati, pentru ca ar fi contrar prevederilor legale (profesiunea de consultant este o profesiune liberala si autorizarea ei ar contraveni legii).
In plus, daca ar furniza o astfel de lista, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale si Autoritatile de Management pentru Programele Operationale ar putea fi acuzate ca incearca directionarea beneficiarilor catre anumite societati comerciale”, se arata intr-un raspuns primit din partea Ministerului Economiei si Finantelor.
de Lucian Hainarosie
integral in Gandul” TARGET=”_blank”>integral in Gandul