Sari direct la conținut

„O lovitură pentru Kremlin”. Europa jubilează după victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova

HotNews.ro
Emmanuel Macron și Maia Sandu, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Emmanuel Macron și Maia Sandu, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Liderii europeni, de la Emmanuel Macron la Ursula von der Leyen, s-au grăbit să o felicite pe Maia Sandu după victoria în finala prezidențială cu Alexandr Stoianoglo. În acest timp, cotidianul The Guardian a observat că rezultatul din Republica Moldova reprezintă o lovitură pentru Rusia și o consolidare a drumului european al țării.

Mai mulți oficiali din Uniunea Europeană au salutat cu evidentă bucurie victoria Maiei Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care a venit într-un moment de conflict între UE și Rusia, cu state din est, precum Republica Moldova sau Georgia, aflate în centrul scenei.

Președintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o pe Sandu duminică seară pentru „realegerea sa în fruntea Republicii Moldova”, declarându-se încântat că „democrația” a „triumfat asupra tuturor ingerințelor și manevrelor”.

Într-un mesaj postat pe X în limba română, Macron a asigurat că „Franța va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european”.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o duminică pe Sandu, declarându-se „fericită să continue să lucreze” cu aceasta pentru un „viitor european” al țării.

Aceasta a făcut referiri la problemele uriașe invocate de Chișinău cu fraudele și ingerințele Rusiei în procesul electoral.

„Este nevoie de un tip rar de putere pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în această alegere. Sunt fericită să continui să lucrez cu dumneavoastră pentru un viitor european pentru Moldova și poporul său”, a scris Ursula von der Leyen pe X.

În vreme ce Macron și von der Leyen nu au menționat Rusia, premierul polonez Donald Tusk nu a avut nicio problemă să facă asta, explicit.

„În ciuda interferenței agresive și masive a Rusiei în alegerile prezidențiale din Moldova, Maia Sandu l-a învins cel mai probabil pe favoritul Moscovei. Să sperăm că această tendință va continua în următoarele zile și luni și în alte țări”, a scris Tusk pe X, cu una dintre primele reacții din Europa pe tema votului din Republica Moldova.

Lupta pentru influență între UE și Rusia

Voturile tensionate din Georgia și Republica Moldova au fost urmărite cu atenție în Europa, Rusia, SUA și nu numai, fiind considerate drept terenuri de luptă în conflictul tot mai extins dintre Moscova și Occident, pe fondul războiului din Ucraina.

Dacă pro-europenii au pierdut meciul din Georgia, așa cum a observat frust președintele Volodimir Zelenski după scrutinul cu mari suspiciuni de fraudă de sâmbăta trecută, Republica Moldova s-a dovedit rezilientă.

Acum două săptămâni, Politico avertiza însă că scorul strâns al referendumului pentru integrarea europeană a Moldovei a demonstrat limitele UE în lupta pentru influență cu Rusia lui Putin.

Lupta va continua în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, care vor fi și mai importante decât cele prezidențiale.

Andrei Curararu, de la think tank-ul WatchDog, a subliniat pentru AFP că Moldova este „prima țintă a războiului hibrid al Rusiei”.

„În ciuda tuturor lucrurilor, Moldova a demonstrat de două ori că dorința sa de a adera la UE este mai puternică decât presiunea Moscovei”, a adăugat el, subliniind că „pentru a rămâne pe această cale, țara va avea nevoie de ajutor“, în perspectiva alegerilor parlamentare cruciale din vara anului 2025.

O lovitură pentru Moscova

Presa europeană a fost și ea cu ochii pe scrutinul din Republica Moldova, care a devenit în ultimele săptămâni un eveniment global.

Duminică, The Guardian a scris că victoria Maiei Sandu marchează un impuls semnificativ pentru aspirațiile europene ale țării și o lovitură clară la adresa Moscovei.

Cotidianul britanic a observat că poziția lui Sandu fusese slăbită în urma referendumului pentru integrarea în UE, care a fost votat cu o marjă foarte mică pe 20 octombrie.

Ambele tururi ale alegerilor prezidențiale, precum și votul pentru referendumul UE au fost marcate de acuzații de interferență rusească, a subliniat ziarul.

Timp de luni de zile, Sandu și aliații săi au acuzat Rusia și reprezentanții săi că au condus o campanie pe scară largă, care a implicat cumpărarea de voturi și dezinformarea, pentru a influența alegerile.

Kremlinul a negat interferența în vot.

O alegere între Europa și Rusia

Despre victoria Maiei Sandu a scris și BBC, care a observat că scrutinul prezidențial a fost văzut ca o alegere între Europa și Rusia.

BBC l-a citat pe consilierul prezidențial pentru securitate națională, Stanislav Secrieru, care a declarat că Rusia a organizat autobuze și zboruri charter pentru a aduce alegătorii la secțiile de votare.

Alertele cu bombă au perturbat pentru scurt timp votarea în Moldova, la secțiile de votare din Marea Britanie din Liverpool și Northampton și la Frankfurt și Kaiserslautern în Germania, a adăugat el.

Reuters a notat de asemenea victoria Maiei Sandu, observând în același timp tonul conciliant adoptat de președintă în discursul în care și-a proclamat victoria.

Sandu, scrie Reuters, a declarat că guvernul trebuie să pregătească țara pentru alegerile parlamentare din vara anului viitor și să apere democrația.

Într-un discurs conciliant, ea a declarat că a auzit vocile atât ale celor care au votat-o, cât și ale celor care l-au votat pe rivalul său, Alexandr Stoianoglo. Ea a declarat că obiectivul său principal pentru următorii ani va fi să fie un președinte pentru toată lumea, mai scrie Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro