Sari direct la conținut

O parte dintre cele 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu au ajuns la DSP-uri. Săptămâna viitoare începe distribuirea lor în cabinetele medicilor de familie. Cine poate primi iod

HotNews.ro
Iod, Foto: Facebook / Iulian Eugen Stoenescu
Iod, Foto: Facebook / Iulian Eugen Stoenescu

​O parte dintre cele 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu produse de Antibiotice Iași au ajuns deja la Direcțiile de Sănătate Publică, de unde săptămâna viitoare, ele ar urma să ajungă în cabinetele medicilor de familie. În eventualitatea unui accident nuclear, pastilele trebuie administrate în primele ore de la accident, pentru a avea efect. Nimeni nu trebuie să le ia preventiv, a avertizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Iodura de potasiu nu se administrează preventiv. Cine poate lua iod în caz de accident nuclear

„Problema esențială este ca distribuția să fie cât mai aproape de cetățeni, pentru ca ele să fie distribuite într-un timp cât mai scurt de la un eventual incident, dar sper să nu fie cazul”, declara ministrul Sănătății, la începutul acestei luni.

Iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, deoarece se consideră că după această vârstă, administrarea ei nu mai are efect.

Administrarea de iod are eficiență limitată, doar la copii/adolescenți și gravide, explica la începutul acestei luni Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, de profesie medic endocrinolog, pentru HotNews.ro. „Atunci când dăm iod preventiv în accidente nucleare, îl dăm mai ales la copii și la gravide”, arăta Ioana Mihăilă.

De asemenea, „soluțiile concentrate, care conțin cantități foarte mari de iod, dacă sunt administrate unei persoane care are predispoziție să dezvolte fie hipotiroidism, fie hipertiroidism, pot să declanșeze aceste două disfuncții. De exemplu, dacă este vorba despre o persoană cu noduli tiroidieni – poate se știe, poate nu se știe cu acești noduli – iar nodulii au tendința de a scăpa de sub controlul mecanismelor de control tiroidiene, acești noduli, stimulați de prezența unei cantități mari de iod, pot să determine hipertiroidism”, mai explica Ioana Mihăilă.

Din aceste motive, este de așteptat ca la medicii de familie, doar persoanele care au sub 40 de ani și nu sunt în evidență cu boli tiroidiene să poată primi iodură de potasiu.

Iodura de potasiu este distribuită doar pentru orice eventualitate și nu trebuie luată preventiv.

DSP-urile din toată țara primesc iodură de potasiu de la Antibiotice Iași

Antibiotice Iași a început, luni, distribuția celor 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu 65 mg produsă de urgență către Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara. Până pe 28 martie, toate cele 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu vor ajunge în depozitele DSP-urilor.

De acolo, iodura de potasiu va ajunge în cabinetele medicilor de familie.

Iodură de potasiu / Foto: Antibiotice Iași

Producția iodurii de potasiu de către Antibiotice Iași a început pe data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătății și a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a continuat până la data de 20 martie, când a fost finalizată fabricația tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situații speciale, a anunțat Antibiotice Iași.

Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro