O provincie italiană va folosi testarea ADN pentru a identifica stăpânii care nu curăță pe stradă după câinii lor
O provincie italiană va apela la testare ADN pentru a da de urma stăpânilor de câini care nu curăță excrementele lăsate de aceștia pe străzi, relatează Reuters.
Odată ce baza de date privind ADN-ul câinilor este finalizată, curățătorii stradali și oficialii responsabili de sănătatea publică din orașul Bolzano vor putea colecta excrementele în vederea testării genetice a lor. După ce câinii, și implicit proprietarii lor sunt identificați pe baza testării ADN, stăpânii iresponabili vor putea fi amendați cu sume între 50 și 500 de euro.
Guvernul provincial responsabil de administrarea orașului Bolzano și a localităților învecinate aflate în regiunea pitorească a Munților Dolomiți intenționează ca baza de date să includă toți cei aproape 40.000 de câini din zonă.
Paolo Zambotto, directorul departamentului veterinar al regiunii, a declarat pentru Reuters că în jur de 10.000 de câini au fost înregistrați deja în baza de date.
„Bolzano înregistrează anual câteva sute de plângeri din partea cetățenilor în legătură cu gestionarea improprie a terenului public. În jur de jumătate din ele sunt legate de câini”, a precizat oficialul italian.
„Forțele de ordine au putut să prindă doar 3 sau 4 dintre ei (n.r. stăpânii neglijenți) deoarece trebuie să meargă acolo și să organizeze un fel de pândă”, a explicat el.
Proprietarii care refuză testarea ADN a câinilor lor vor fi amendați
Înregistrarea câinilor în baza de date va deveni obligatorie de la sfârșitul lunii martie, stăpânii urmând să fie nevoiți să acopere pe cheltuiala proprie testele de sânge pentru patrupedele lor. În Italia prețurile pentru acestea variază între 65 și peste 100 de euro.
Proprietarii care vor refuza testarea ADN a câinilor lor vor putea fi penalizați cu amenzi între 292 și 1.048 de euro.
Autoritățile se așteaptă de asemenea ca cheltuielile cu gestionarea și administrarea bazei de date să fie acoperite din amenzile aplicate.
Bolzano este reședința administrativă a unei provincii cu același nume din nordul Italiei, aflată la granița cu Austria. Ea beneficiază de autonomie administrativă față de Roma și are dreptul de a-și stabili propriile legi și reguli pe o serie largă de subiecte.
Zambotto spune însă că sistemul gândit de autoritățile de aici ar putea servi drept inspirație și pentru alte provincii italiene. Turiștii și non-rezidenții vor fi scutiți de obligația legală de a-și înregistra câinii în baza de date locală.