Sari direct la conținut

O vară cu temperaturi record pentru China şi Japonia / 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată pe Pământ

HotNews.ro
Caniculă în China: Shanghai, iulie 2023, Foto: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Caniculă în Shanghai, China. Foto: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În China s-a înregistrat cea mai fierbinte lună august din istorie în mai multe provincii, potrivit serviciilor meteorologice, Japonia anunţând de asemenea că a avut cea mai caniculară vară de când au început măsurătorile, egalând recordul din 2023, relatează luni AFP, citată de Agerpres.

O mare parte a emisferei nordice, din Europa până în Asia, a fost lovită în ultimele săptămâni de valuri de căldură deosebit de puternice.

Climatologii au anunţat deja că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată pe Pământ din cauza încălzirii globale.

Potrivit Observatorului European Copernicus, luna iulie, la nivel global, a fost a doua cea mai fierbinte înregistrată vreodată din 1940, după iulie 2023.

Majoritatea regiunilor din China au înregistrat o vară mai fierbinte decât în anii precedenţi

În China, temperaturile medii ale aerului luna trecută în Shanghai (est), provinciile Jiangsu, Shandong (est), Hebei (nord), Hainan (sud), Jilin, Liaoning (nord-est), precum şi în regiunea Xinjiang (nord-vest) au fost cele mai mari de când au început măsurătorile, potrivit unui articol publicat pe portalul de informaţii al serviciului naţional de meteorologie.

Un semn al creşterii semnificative a temperaturilor într-o mare parte a ţării: alte cinci provincii au cunoscut a doua cea mai toridă lună de august din istoria lor şi şapte au înregistrat a treia cea mai fierbinte.

„Majoritatea regiunilor din China au avut o vară mai fierbinte decât în anii precedenţi”, a subliniat serviciul meteorologic într-un articol publicat duminică.

Mai multe oraşe importante, cum sunt Shanghai, Hangzhou (est) şi Chongqing (sud-vest), au înregistrat, de asemenea, un număr mai mare de „zile cu temperaturi ridicate” (de obicei când mercurul depăşeşte 35 de grade Celsius) decât în orice altă lună august de când au început măsurătorile.

China se confruntă totodată cu o vară marcată de fenomene meteorologice extreme (inundaţii, ploi torenţiale, valuri de căldură), tipuri de fenomene exacerbate de schimbările climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Gigantul asiatic este cel mai mare emiţător din lume, în valoare absolută, de gaze cu efect de seră care contribuie la această schimbare climatică. China a promis că va ajunge la un vârf al emisiilor până în 2030 şi va atinge neutralitatea carbon până în 2060.

Cea mai caniculară vară din istoria măsurătorilor și în Japonia

O căldură extremă a afectat o mare parte din Asia de Est în ultimele săptămâni.

Japonia a anunţat luni că a cunoscut în acest an cea mai caniculară vară de când au început măsurătorile, în 1898.

Temperatura medie între iunie şi august a fost cu peste 1,76°C mai mare decât valoarea medie pentru aceeaşi perioadă, a declarat Agenţia de meteorologie japoneză (JMA).

Creşterea temperaturilor în întreaga lume face, de asemenea, ca fenomenele meteorologice extreme să fie mai frecvente şi mai intense.

Potrivit televiziunii publice chineze CCTV, iulie 2024 a fost cea mai toridă lună înregistrată vreodată în China de când au început măsurătorile complete ale temperaturilor, în 1961.

Temperatura medie la nivel naţional a fost de 23,21°C, faţă de 23,17°C în timpul recordului anterior, înregistrat în 2017, potrivit CCTV.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro