Sari direct la conținut

Oamenii lui Basescu, tot mai aproape de investire

HotNews.ro

Mare secret, mare, printre parlamentari. Numirea noilor sefi ai SRI si SIE se dezbate intens in interiorul grupurilor parlamentare, negocierile dintre partide fiind prioritatea agendei de lucru de luni atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat.

Daca voturile PD si ale PSD sunt sigure, grupul UDMR, cel al minoritatilor si deputatii independenti – desi ezita sa confirme – vor da si ele, cel mai probabil, aviz favorabil pentru numirea lui George Maior in fruntea SRI. Atragerea reprezentantilor PRM in aceasta coalitie de conjunctura nu s-a soldat pina in prezent cu vreun rezultat concret.

Numirea lui George Maior si Claudiu Saftoiu ca sefi ai principalelor servicii secrete este sustinuta oficial de catre PSD si PD. Liderul social-democratilor, Mircea Geoana, a declarat dupa sedinta de grup de luni ca George Maior va fi sustinut in unanimitate de catre partid.

„In unanimitate, grupul nostru il sustine pe Maior si va lua toate masurile necesare pentru ca acesta sa aiba un vot pozitiv, miercuri, in plenul reunit”, a declarat Geoana.

Potrivit unor surse parlamentare, alaturi de cele doua formatiuni politice vor vota favorabil si reprezentantii grupului minoritatilor si o parte dintre deputatii independenti. Totodata, presedintele PSD a incercat o negociere cu liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, insa fara nici un rezultat pina in prezent.

Potrivit Constitutiei, pentru validarea, de catre plenul reunit al Camerei Deputatilor si al Senatului, cei doi nominalizati de presedintele Traian Basescu la conducerea SRI si a SIE au nevoie de sustinerea a o jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, adica 235 de voturi.

Conform informatiilor obtinute de HotNews.ro, in urma negocierilor purtate, PSD si PD se bazeaza pe votul favorabil a 18 deputati de la minoritati si altor 14 de la independenti. „S-a stabilit clar pe cine ne putem baza. In ceea ce priveste UDMR, avem confirmarea din partea democratilor ca acestia vor vota favorabil.”, ne-a declarat o sursa ce a dorit sa ramina anonima.

Vice-liderul grupului minoritatilor, Iusein Ibraim, a declarat pentru HotNews.ro ca este de acord cu nominalizarile facute de presedintele Traian Basescu, dar a negat insa o decizie a grupului in acest sens.

„In cadrul grupului minoritar nu s-a luat inca o decizie finala in exprimarea votului. Maine ne vom intalni si vom hotari care va fi votul nostru final. Pot sa va spun ca eu, personal, sunt de acord cu cele doua nominalizari. In ceea ce il priveste pe domnul Maior cred ca este o alegere potrivita, dar trebuie sa renunte la functia de senator”, a spus Iusein Ibraim.

De asemenea, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a negat ca s-a luat o decizie finala in privinta votului. „Nu am stabilit cum vom vota si in favoarea cui. Maine, dupa audieri, ne vom intalni si cu grupul de la Senat si vom stabili ce vom face. Deocamdata, asta e tot ce pot sa va spun.”

Totusi, Marton Arpad a precizat ca in cazul in care George Maior va primi vot favorabil, conform Constitutiei trebuie sa renunte la functia de senator si sa demisioneze din PSD.

Daca voturilor parlamentarilor PSD si PD li se alatura si voturile parlamentarilor UDMR atunci cele trei formatiuni ar insuma 252 de voturi, suficient peste necesarul de 235 de voturi.

Nominalizarile facute de Traian Basescu au sanse mari sa treaca de Parlament si asta pentru ca, dupa negocierile din ultimele zile, PNL si PRM au ramas singuri in opozitie. Cele doua grupuri parlamentare intrunesc doar 147 de voturi, in comparatie cu totalul de 222 de voturi, doar ale parlamentarilor PSD si PD.

Chiar si cu ajutorul celor 29 de parlamentari conservatori, respingerea candidaturii lui George Maior nu are avea nici o sansa de izbanda.

Liderii PC nu au precizat cum vor vota pe 4 octombrie. „Vom vedea dupa audieri cat de capabili sunt cei doi nominalizati de catre Traian Basescu. In functie de raspunsurile lor vom lua o decizie in acest sens” a declarat purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca.

Cei doi candidati la conducerile SRI si SIE urmeaza sa fie audiati marti in comisiile de specialitate, iar miercuri ar putea fi validati in noile functii. Votul plenului reunit al Parlamentului din data de 4 octombrie este secret, deputatii si senatorii exprimandu-si optiunea prin introducerea bilelor albe si negre in urna de vot.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro