Sari direct la conținut

Oaspete neașteptat din Groenlanda pentru unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din România. „Am ajuns joi noaptea. Mi-au plătit hotelul”

Oaspete neașteptat din Groenlanda pentru unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din România. „Am ajuns joi noaptea. Mi-au plătit hotelul”
Jorgen Boassen. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Jørgen Boassen, un celebru zidar din Groenlanda, devenit popular pentru că e fan Donald Trump în mijlocul supărării compatrioților săi, a ajuns joi noaptea în România. El a fost invitat de George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidenţiale. 

„Am ajuns joi noaptea. Vineri, am vizitat Parlamentul vostru. Sunt aici pentru a-l susţine pe George Simion, pentru a vorbi cu oamenii şi a-i convinge că este bun pentru a fi preşedinte aici. Echipa lui m-a invitat aici, mi-a plătit hotelul”, a explicat Jørgen Boassen, în dialog cu HotNews. (Ulterior, Boassen a revenit cu o precizare: călătoria a fost finanţată de organizaţia americanului Thomas Dans, American Daybreak, n.r.)

Jørgen Boassen are 50 de ani și s-a remarcat drept unul dintre susţinătorii lui Donald Trump şi este un militant pentru anexarea ţinutului arctic la SUA. La începutul anului, Boassen a fost invitat la Washington pentru a participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump şi pentru a vorbi cu americanii despre Groenlanda. El s-a filmat în Camera Reprezentanţilor şi s-a fotografiat în Aripa de Vest a Casei Albe.

Boassen a spus că se va întâlni în cursul zilei de sâmbătă cu George Simion şi cu echipa lui pentru a vedea cum poate să-l susţină pe candidatul AUR la alegerile prezidenţiale.

Jørgen Boassen a declarat că a aterizat pe aeroportul Otopeni alături de Thomas Dans, americanul despre care presa a scris că e mâna dreaptă a lui Trump în Groenlanda, președintele SUA urmărind controlul asupra insulei arctice.

Jurnaliştii de la Libertatea au publicat, vineri, o fotografie în care Thomas Dans apare, în faţa Palatului Parlamentului, alături de William Branson Donahue, președintele influentei organizații College Republicans of America. 

Fotografia a fost postată pe platforma X de Donahue şi este însoţită de următorul text: „Poporul român se ridică, iar globaliștii de la Bruxelles simt cum se clatină pământul sub picioarele lor. Ceea ce a început cu MAGA a devenit acum global. O nouă eră a suveranității și puterii se desfășoară”.

Cine este Thomas Dans

Thomas Dans este americanul care le-a propus cetăţenilor din Groenlanda ca naţiunea arctică să devină o parte a SUA. El s-a aflat printre organizatorii vizitei pe care vicepreşedintele americant JD Vance a făcut-o în Groenlanda. El a fost comisar pentru Comisia de Cercetare Arctică a Statelor Unite în timpul primului mandat al lui Donald Trump. Dans susţine acum un plan prin care ar acorda cetăţenie americană rezidenţilor groenlandezi, permiţându-le în acelaşi timp să rămână în Groenlanda.

Boassen este unul dintre groenlandezii care susţin administraţia americană pe insulă. „Felul în care îl idolatrizează Jorgen Boassen pe Trump, care i-a adus prieteni la Washington și uneori o atenție ostilă acasă, i-a oferit o nouă carieră improbabilă: influencer politic”, scrie The New York Times într-un articol în care-l portretizează pe groenlandez.

Pe 7 ianuarie, atunci când Donald Trump Jr. a aterziat în Nuuk, Boassen a fost cel care l-a întâmpinat. „Eu am fost ghidul lui aici”, a spus, la începutul anului, într-un dialog cu HotNews.ro. 

Presa locală a scris atunci că Boassen e cel care a coordonat un grup de maximum 15 groenlandezi care l-au aşteptat pe fiul preşedintelui purtând şepci cu „Make America Great Again” şi l-a însoţit pe acesta pe tot parcursul şederii de 4 ore şi jumătate pe insulă. Presa a scris că grupul de suporteri al lui Trump Jr. era format, de fapt, din oameni fără adăpost cărora li se promisese un prânz gratuit. Americanul a postat însă o fotografie cu aceştia pe contul lui de X.

HotNews a vorbit, la începutul anului, cu Boassen într-un reportaj în Groenlanda, despre acţiunile administraţiei Trump. „SUA e deja prezentă aici, cu tot cu armată. Trump a vorbit despre supravegherea Groenlandei, despre protecţia coastei, pentru că asta e o sarcină prea dificilă pentru Danemarca. El de asta vorbeşte de control şi o face de 5-6 ani. Acum, el s-a adresat mai mult către Mette Frederiksen (premiera daneză, n.r.) şi a făcut foarte bine, pentru că ea n-are niciun drept în Groenlanda”, a spus Boassen.

INTERVIURILE HotNews.ro