Sari direct la conținut

Obama in Romania (de Ioana Lupea)

Evenimentul Zilei

Cand va alege Romania un presedinte maghiar sau tigan pentru ca intrupeaza aspiratiile si valorile acestei societati? Probabil ca niciodata. Sau, pentru a pastra optimismul unei zile istorice, nu in timpul vietii noastre. Barack Obama a fost votat in ciuda rasei de americani de toate culorile, de toate varstele, din toate mediile sociale, de muncitori si de intelectuali, pentru ca reprezinta visul american si valorile parintilor fondatori. Visul romanesc este Gigi Becali, de profesie smecher, iar in privinta parintilor fondatori ai democratiei romanesti exista controverse aprinse.

Imposibilul s-a produs pentru ca, da, America poate sa schimbe cursul istoriei. Si nu printr-un razboi, ci printr-un vot. Asa cum a spus-o un alt senator de Illinois, presedinte al Statelor Unite, Abraham Lincoln: „Votul este mai puternic decat glontul“. Cuvinte ca speranta, incredere, solidaritate, conciliere, care in coltisorul nostru de lume ros de cinism cronic si de meschinarie galopanta suna a gol, au revitalizat democratia americana anchilozata in ultimii ani de frica si de fundamentalismul religios.

George W. Bush a castigat ultimul mandat exploatand spaima americanilor de celalalt, asa cum a incercat si Sarah Palin, nominalizata de republicani pentru functia de vicepresedinte. Obama a pariat pe mesajul pozitiv, demontand mitologia tesuta de marii strategi politici, unii dintre ei angajati si in Romania, ca numai o campanie negativa poate mobiliza masele. Si oricat ar parea de straniu, aceleasi cuvinte vor fi pilulele de insanatosire pentru criza. Increderea este catalizatorul economiei.

Victoria lui Obama a fost primita in Romania ca vestea ca exista viata pe Marte. Rasismul s-a deghizat in refuz ideologic. Nu ne place Obama nu pentru ca e negru, ci pentru ca e socialist. Dar primul presedinte de culoare al Statelor Unite, reprezentant al unei minoritati, intruchipeaza tot ceea ce uraste ultimul presedinte postcomunist al Romaniei, Ion Iliescu, caruia ideea de societate deschisa ii da fiori de groaza. Un apropiat al lui Iliescu din vremurile de glorie isi exprima informal speranta ca alegerile vor fi castigate de republicani.

O ultima lectie pentru Romania este procesul de selectie al politicienilor americani, unii dintre ei candidati la presedintia SUA. Barack Obama nu a aparut din neant, politicianul care va conduce superputerea mondiala s-a format pe bancile scolii de Drept de la Harvard. Alti patru presedinti ai Statelor Unite, William Taft, Richard Nixon, Gerald Ford si Bill Clinton, au diplome in Drept si inca patru, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, Harry Truman si Lyndon Johnson, au abandonat studiile de Drept in favoarea carierei. Universitatile americane sunt mediul din care se ridica viitorii politicieni. Nu chiulul de la scoala, laudabil in politica romaneasca, nici cotizatiile la partid si nici coteriile nu se numara printre calitatile prezidentiabililor americani.

Cand rataceste drumul, America se intoarce la valorile fondatoare din Declaratia de Independenta: toti oamenii s-au nascut egali, inzestrati de catre Creator cu drepturi inalienabile, dreptul la viata, la libertate si la cautarea fericirii. Acolo isi regasesc americanii increderea in tara lor si in democratie. La ce se poate intoarce Romania cand rataceste drumul?

EvZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro