Călătoria cu metroul se scumpește de azi de la 3 la 5 lei. Noile tarife au fost publicate în Monitorul Oficial
Prețul cartelelor de metrou crește, începând de azi, conform noilor tarife anunțate de Metrorex. Ele au fost aprobate de Ministerul Transporturilor și publicate marți, 31 decembrie, în Monitorul Oficial.
Scumpirea călătoriilor cu metroul vine exact ziua în care intră în vigoare noul contract colectiv de muncă, care prevede majorarea salariilor cu 1.050 lei pentru fiecare angajat Metrorex, după cum a scris recent HotNews.
Astfel, costul pentru o singură călătorie va crește de la 3 lei la 5 lei. O cartelă cu 10 călătorii se scumpește de la 25 la 40 lei.
Abonamentul pentru 24 de ore va costa 12 lei (8 lei în prezent), cel pentru 72 de ore – 35 de lei (20 lei în prezent), abonamentul săptămânal 45 de lei (35 lei în prezent), cel lunar – 100 lei (80 în prezent), abonamentul pe 6 luni – 500 lei (400 în prezent) şi cel pe un an 900 lei (700 în prezent).
De asemenea, preţul abonamentului lunar pentru donatori de sânge va creşte de la 40 de lei la 50 de lei şi cel pentru studenţi de la 8 lei la 9 lei. 10 călătorii pentru studenţi vor costa 4 lei (2,5 lei în prezent).
Motivele invocate oficial de Metrorex pentru creșterea prețurilor
Scumpirea tarifelor pentru călătoria cu metroul a venit la propunerea Metrorex, care spune că este nevoie de scumpirea călătoriilor cu metroul din cauza subvenționării scăzute și a creșterilor cheltuielilor din domeniul energiei, potrivit proiectului de Ordin, publicat în Ajunul Crăciunului, pe site-ul Ministerului Transporturilor.
În proiectul de Ordin publicat în 24 decembrie pe site-ul Ministerului Transporturilor, Metrorex nu menționează însă creșterea salarială pentru angajați.
„Metrorex SA propune ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul începând cu 01.01.2025, diferenţiat pe tipuri de titluri de călătorie, în sensul echilibrării preţului unitar per călătorie, concomitent cu încurajarea utilizării abonamentelor lunare cu plata în avans care asigură resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de exploatare, dar care protejează călătorii fideli, creşterea medie fiind de circa 45%, ceea ce înseamnă o creştere lunară în valoare absolută a veniturilor din transportul călătorilor de circa 11 milioane lei”, se menţiona în proiectul de Ordin.
În proiectul de Ordin se explica și faptul că în ultimii 4 ani gradul de subvenţionare a transportului de călători cu metroul a scăzut de la 57,35% în anul 2021, la circa 50,14% în 2024, excepţie făcând anul 2022, când gradul de subvenţionare a fost de 66,51%.