Sari direct la conținut

OFICIAL Nicușor Dan își preia atribuțiile de președinte luni. Când va fi depus jurământul și ce mai are în program

OFICIAL Nicușor Dan își preia atribuțiile de președinte luni. Când va fi depus jurământul și ce mai are în program
Evenimentul anunțării rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București, 18 mai 2025. Inquam Photos / George Călin

Nicușor Dan va depune jurământul pentru preluarea mandatului de președinte luni, de la ora 12:00, la Palatul Parlamentului, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. 

Decizia privind ziua și ora depunerii jurământului a fost luată oficial joi, într-o ședință a Birourilor Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului, care a avut loc de la ora 16:00. Anterior, HotNews a scris, citând surse, că Nicușor Dan își va depune jurământul luni în Parlament, de la ora 12:00. 

Hotărârea BPR a venit după ce, tot joi, Curtea Constituțională a României (CCR), a validat rezultatul alegerilor prezidențiale 2025. 

Cine va participa la ședința în care Nicușor Dan își va depune jurământul 

Pe lângă parlamentari, la ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului vor participa și o serie de alți oficiali ai statului român, conform Legii privind ceremoniile oficiale, 215/2016, printre care: 

  • premierul în funcție (Cătălin Predoiu);
  • foștii șefi de stat, în ordinea cronologică a primului mandat;
  • președintele CCR (Marian Enache);
  • președinta ICCJ (Corina Corbu);
  • europarlamentarii români;
  • miniștrii;
  • consilieri prezidențiali;
  • președintele Academiei Române (Ioan Aurel Pop);
  • șeful Statului Major General (Gheorghiță Vlad); 

Lista tuturor invitaților poate fi găsită în documentul de mai jos: 

Jurământul pe care îl va depune Nicușor Dan 

Jurământul pe care trebuie să îl rostească președintele ales în timpul ședinței este prevăzut în Constituția României, la Articolul 82, Alineatul 2:

  • „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Odată ce depune jurământul, Nicușor Dan devine oficial președintele României. 

Ce va face Nicușor Dan după depunerea jurământului 

După depunerea jurământului, Nicușor Dan va pleca la Cotroceni, acolo unde va fi așteptat de Ilie Bolojan, conform calendarului învestirii. 

La Palatul Cotroceni, pe Platoul Marinescu, va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului. După acest moment, cei doi vor intra în Palatul Cotroceni pentru o discuție tête-à-tête. 

După discuția cu Nicușor Dan, care va fi la acel moment președintele în exercițiu al României, Ilie Bolojan va părăsi Palatul Cotroceni. 

Prima misiune importantă a președintelui Nicușor Dan: numirea unui premier 

După preluarea atribuțiilor de președinte, Nicușor Dan trebuie să numească un premier care să reușească să obțină o majoritate în Parlament. Prima opțiune a lui Dan pentru funcția de premier este Ilie Bolojan, după cum a declarat în repetate rânduri, inclusiv joi. 

Pentru a numi un premier, președintele trebuie să cheme la consultări partidele politice parlamentare (PSD, AUR, PNL, USR, UDMR, POT, S.O.S. România) și reprezentanții minorităților naționale. AUR a anunțat marți că nu va participa la aceste consultări

Nicușor Dan nu va chema în prima săptămână de mandat partidele la consultări, conform informațiilor HotNews. El va prefera să aibă înainte de acest pas discuții informale cu partidele, pentru a găsi o majoritate în Parlament pentru viitorul Guvern. 

Viitorul guvern va fi învestit într-un termen de „3-4 săptămâni”, a spus joi, după ședința de la CCR, Nicușor Dan. 

„Cred că e bine ca toate lucrurile să fie stabilite dinainte pentru a nu avea tensiuni ulterior în guvern. Nu vreau să ne grăbim cu formarea guvernului. Să ne luăm un interval de trei-patru săptămâni”, a afirmat președintele ales.

Nicușor Dan a repetat că își dorește un guvern care să fie sprijinit de toate cele patru partide pro-occidentale (PSD, PNL, USR și UDMR) și de minoritățile naționale reprezentate în Parlament. 

Totuși, majoritatea liderilor PSD își doresc ca partidul să rămână în opoziție, a declarat marți proaspătul președinte interimar al formațiunii politice, Sorin Grindeanu. Cu toate acestea, Grindeanu a primit mandat deschis pentru negocierile unde se va discuta formarea unui Guvern. Decizia PSD, dacă intră sau nu la guvernare, va fi luată după aceste negocieri.

CCR a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan joi

CCR a avut joi, de la ora 10:00, o ședință în care a respins contestația depusă de liderul AUR, George Simion, prin care cerea anularea alegerilor. În aceeași ședință, CCR a validat și rezultatul alegerilor prezidențiale din anul 2025

Ulterior, de la ora 12:00, a avut loc, tot la CCR, o ședință solemnă la care au participat atât președintele interimar al României, Ilie Bolojan, cât și președintele ales, Nicușor Dan, prin care a fost validat mandatul președintelui ales. 

INTERVIURILE HotNews.ro