Sari direct la conținut

Olanda trimite trei drone MQ-9 Reaper în România, la baza aeriană de la Câmpia Turzii

HotNews.ro
Dronă MQ-9 Reaper cu rachete Hellfire și bombe JDAM, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Dronă MQ-9 Reaper cu rachete Hellfire și bombe JDAM, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trei aeronave MQ-9 Reaper olandeze vor sosi, în 2024, în România. Olanda va trimite în România trei drone MQ-9 Reaper care vor acționa între șase și 12 luni la baza aeriană de la Câmpia Turzii, anunță Ministerul Apărării.

  • Ministerul Apărării Naționale „salută decizia Guvernului Olandez de a disloca, pe parcursul anului 2024, trei avioane de recunoaștere fără pilot de tip MQ-9 Reaper din dotarea Forțelor Armate Regale ale Țărilor de Jos. Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi”.

„Această decizie, luată în premieră de Țările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței”, transmite Ministerul.

În trecut și SUA a trimis drone MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii

Forțele americane au trimis constant în ultimii ani detașamente de militari și drone MQ-9 Reaper la baza aeriană de la Câmpia Turzii. De altfel, acolo forțele americane mereu au fost prezente cu unități de luptă.

An de an la Baza 71 au venit pentru exerciții militari americani cu avioane de luptă F-15 sau cu F-16, iar în 2019-2021 SUA a trimis de mai multe ori la Câmpia Turzii drone de atac MQ-9 Reaper.

Pe 14 iulie 2022 o dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apropiere de Câmpia Turzii, când se întorcea după o misiune de antrenament. Drona nu avea explozibil la bord, iar în urma prăbușirii nu a existat nici o victimă.

Drona MQ-9 Reaper, folosită de SUA și NATO pentru supraveghere, dar și pentru atac

Drona MQ-9 Reaper(foto) este o aeronavă fără pilot, dar teleghidată și care este special gândită atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte. Unul dintre cele mai răsunătoare exemple de astfel de misiune a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.

SUA detin aproximativ 300 de drone MQ-9 Reaper, dar ele sunt în dotarea și altor state NATO. Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona este ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate acroșa până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II.

Drona are o viteză maximă de 370 km/h și este propulsata de o elice. Este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor în urmă cu 21 ani și e în dotarea forțelor americane din 2007.

În luna martie 2023, un avion de vânătoare rusesc SU-27 a lovit deasupra Mării Negre elicea unei drone americane MQ-9 Reaper, provocând prăbuşirea acesteia, generând unul dintre cele mai tensionate momente dintre Rusia și NATO din ultimii ani.

Foto: Dronă MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro