Sari direct la conținut

OMS sugerează că Elon Musk răspândește „fake news” în legătură cu combaterea pandemiilor

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: STR-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Elon Musk, Foto: STR-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îl acuză pe Elon Musk, fără să-l numească, că răspândeşte „informaţii false” („fake news”), după ce miliardarul a îndemnat ţările „să nu-şi cedeze autoritatea” în cadrul unui proiect al unui acord internaţional de luptă împotriva pandemiilor, relatează Reuters și News.ro.

Scandalul a izbucnit joi, după ce Elon Musk a scris pe Twitter că „ţările nu trebuie să-şi cedeze autoritatea OMS”, referindu-se la negocieri în curs în cadrul acestei agenţii ONU în vederea stabilirii unui acord care să ajute ţările să prevină şi să lupte mai bine împotriva pandemiilor.

Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus i-a răspuns mai întâi pe Twitter că „ţările nu-şi cedează suveranitatea OMS”.

„Acordul pandemiilor nu va schimba asta. Acordul va ajuta ţările să se doteze împotriva pandemiilor. El ne va ajuta să protejăm mai bine oamenii, indiferent dacă trăiesc în ţări bogate sau sărace”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a revenit apoi asupra subiectului în deschiderea conferinţei sale de presă săptămânale cu privire la probleme de sănătate mondială, şi a arătat cu degetul „informaţii eronate” descpre acord, care circulă pe reţele de socializare.

„Afirmaţia potrivit căreia acordul ar ceda puterea OMS este pur şi simplu falsă. Este ‘fake news’”, a denunţat el.

În ce constă proiectul care a stârnit polemici între OMS și Elon Musk

Tedros a dat asigurări că „ţările sunt cele care vor decide ceea ce spune acordul şi numai ele” şi cine „va pune în aplicare acordul, conform propriilor lor legi”.

Iar „dacă un politician, un om de afaceri sau oricine altcineva este confuz în privinţa a ceea ce este sau nu este acordul pandemiilor, vom fi mai mult decât bucuroşi să discutăm despre asta şi să-i explicăm”, a continuat el.

La începutul lui martie, Tedros Adhanom Ghebreyesus le spunea jurnaliştilor că statele membre OMS urmau să înceapă să negocieze acest proiect de acord care vizează să rezolve problemele împărtăşirii informaţiei şi inegalităţii accesului la vaccinuri anti-Covid care a fost observată între ţări bogate şi ţări în curs de dezvoltare.

Acordul ar urma să permită o consolidare a capacităţilor naţionale, regionale şi mondiale de pregătire, detectare, alertare şi reacţie împotriva pandemiilor. Șeful OMS și-a exprimat speranţa ca negocierile să se încheie până în mai 2024 şi a îndemnat ţările „să tragă învăţămintele acestei pandemii”, pentru a nu repeta greşelile.

Nemulțumit de închiderea fabricii Tesla din California din cauza măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului, Musk a făcut mai multe afirmații controversate în timpul pandemiei de COVID-19, spunând la un moment dat inclusiv că „panica coronavirus este o prostie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro