ONU acceptă un raport cheie referitor la problema schimbării climatice, după săptămâni de negocieri între statele lumii
După două săptămâni de discuții purtate în Bonn, Germania, delegații ONU au ajuns la „compromis” legat de acceptarea unui raport ștințiific cheie referitor la schimbarea climatică, scrie BBC News.
Disputa este legată de raportul produs de organizația Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) în octombrie anul trecut, referitor la metodele prin care lumea ar putea gestiona creșterea de temperatură de 1.5C din acest secol. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că este posibil să nu atingem limita de 1.5 grade, dar ar fi nevoie de o reducere enormă a emisiilor în anii următori, până în 2050, când emisiile ar trebuie să fie zero.
Pentru statele insulare de mici dimensiuni, care consideră că ar putea înceta să existe dacă temperaturile urcă dincolo de acest nivel, raportul a fost văzut ca un element cheie al posibilității lor de supraviețuire. Însă marii producători de combustibili fosili nu au primit cu entuziasm raportul. În decembrie, SUA, Rusia, Arabia Saudită și Kuweit au refuzat ca ONU să ia în considerare acest studiu. Bătălia a continuat în Bonn.
Statele insulare doreau aprobarea unui text care ar fi inclus referințe la concluziile care susțin că emisiile de carbon ar trebui reduse cu 45% până în 2030. Însă textul care a fost aprobat este unul de compromis. Raportul a fost luat în calcul, părțile implicate au dezbătut pe marginea acestuia, iar IPCC a primit mulțumiri pentru oferirea celor mai bune informații științifice care pot fi puse la dispoziție în momentul de față.
De asemenea, negociatorii nu au inclus ținte legate de nivelul de emisii, despre care cercetătorii cred că sunt vitale pentru a ținte temperaturile sub control. Delegații din unele state insulare mai mici au susținut că mișcarea reprezintă un act de capitulare în fața producătorilor de combustibili fosili.
„Raportul IPCC reprezintă un element cheie și ar trebui acceptat, nu negociat”, a declarat Ian Fry, negociatorul principal din Tuvalu.