Operațiunea Scutul Troian: peste 800 de arestări și importante capturi de droguri, arme și bunuri, în urma unor razii internaționale împotriva criminalității organizate
Anchetatorii internaționali au arestat peste 800 de suspecți în peste 16 țări, în timpul unei ample operațiuni împotriva criminalității organizate. A fost una dintre cele mai mari misiuni de poliție de până acum, a anunțat Europol marți la Haga.
Timp de 18 luni, anchetatorii au interceptat apelurile telefonice de la bandele suspecte. Apoi au acționat, în 16 țări. Au fost percheziționate peste 700 de case, s-au confiscat tone de droguri și cantități mari de numerar, bijuterii și arme. În urma operațiunii Scutul Troian (OTF Greenlight/Trojan Shield) s-au făcut peste 70 de arestări și în Germania.
„Aceasta a fost una dintre cele mai mari și mai sofisticate misiuni realizate vreodată”, a declarat directorul adjunct al Europol, Jean-Philippe Lecouffe, la Haga. Operațiunea Trojan Shield s-a derulat sub conducerea FBI-ului american, a diviziei anti-drog DEA din SUA, a poliției din Suedia și Olanda, fiind coordonată de Europol. Au fost implicați anchetatori din 16 țări, inclusiv din Germania, unde luni s-au facut razii la nivel național, în peste o sută de apartamente, depozite și spații comerciale.
Anchetatorii interceptaseră telefoane și alte comunicații în randul bandelor, timp de peste un an și jumătate. Au fost filtrate peste 27 de milioane de mesaje. Lovitura a avut succes, deoarece ofițerii sub acoperire au introdus telefoane preparate, în peste 300 de bande aparținând inclusiv mafiei din Italia, Motor-Gangs și sindicatelor internaționale de droguri.
Telefoanele, care teoretic trebuiau să fie criptate, au fost, potrivit Europol, conectate la o rețea de telecomunicații înființată de FBI. Ancheta a salvat aproximativ o sută de vieți, a subliniat Calvin Shivers, de la poliția federală americană. FBI-ul reușise să-i atragă pe criminali pe platforma criptografică „Anom”, pe care o opera în secret.
Scutul Troian în Germania
În Germania, accentul a fost pus pe landul Hessa, unde peste 60 de persoane suspecte de trafic de droguri au fost arestate în urma perchezițiilor începute luni. Potrivit Parchetului Hessa, cercetările sunt încă în desfășurare. Autoritățile germane vorbesc despre o „mină de aur”, în lupta contra criminalității organizate.
În regiunea Hessa, două grupuri diferite de suspecți sunt cercetate în contextul anchetelor pentru trafic ilegal de droguri: este vorba despre 19 tineri din districtul Main-Kinzig și 16 suspecți din zona Rin-Main, care ar fi adus cantități mari de droguri din străinătate în Germania, în mașini special amenajate pentru marfa de contrabandă.
Virginie Wegner, purtătorul de cuvânt al Oficiului Federal pentru Investigații Criminale din Hessa, a declarat pentru Tagesspiegel că 37 de mașini de mare valoare au fost luate sub sechestru și sunt acum examinate criminalistic.
Dealerii de droguri ar fi preparat mașinile în așa fel, încât să poată ascunde cantități mari de droguri, fără ca acestea să fie detectate de vameși sau de câinii specializați anti-drog.
În plus față de mașini și echipamente IT, au fost confiscate peste 120 kg de marijuana, 25 kg de hașiș și peste 6.000 de plante de canabis, 3 kg de heroină, aproximativ 1 kg de cocaină și 100 kg de diluanți, peste 30 kg de amfetamină și 15 canistre de bază de amfetamină, precum și peste 20 de pistoale și alte arme de foc.
Secretomania FBI
Autoritățile germane au fost implicate de FBI în operațiune doar în urmă cu o lună, a declarat procurorul șef Benjamin Krause, de la Parchetul din Frankfurt pe Main, pentru Tagesspiegel. Krause este purtător de cuvânt al Oficiului Central pentru Combaterea Criminalității pe Internet (ZIT).
FBI a pus la dispoziția Biroului Federal al Poliției Criminale tehnologia cu care putea fi interceptată comunicarea între infractori, prin intermediul telefoanelor mobile criptate. „A fost o mină de aur pentru noi”, a spus Krause. „Infractorii au vorbit foarte deschis, pentru că au crezut că nu pot fi interceptați.”
Krause a mentionat faptul că americanii nu și-au informat colegii germani despre lovitura internațională împotriva crimei organizate decat târziu, lucru pe care el îl consideră firesc, într-o operațiune de asemenea amploare. „Comunicarea pe internet nu poate fi monitorizată doar la nivel național”, a declarat el. Krause a mai justificat secretomania FBI, prin faptul că din mediul polițienesc ar fi putut exista scurgeri de informații catre cel infracțional.