Sari direct la conținut

Opinii pe net: Trei pericole: Retragerea fondurilor europene, Disparitia stangii, Fragilizarea democratiei

HotNews.ro

Sorin Ionita sustine caOri Monica Macovei la Justiţie, ori ne ia UE banii. Ionita argumenteaza ca fondurile pe care le-ar putea pierde Romania sunt chiar mai mari decat sumele retrase Bulgariei de Comisia Europeana. E momentul ca negociatorii din PDL şi PSD să-şi amintească faptul că România este în continuare monitorizată la Bruxelles pe capitolul Justiţie, iar UE s-a prins că pe ei îi doare în cot de clauza de salvgardare. Ca atare, Comisia Europeană ţine în sertar planul B, cu o pedeapsă mult mai concretă şi dureroasă pentru viitorii guvernanţi: tăierea din fondurile comunitare, pe motiv de lipsă de reformă şi abandonare a luptei anticorupţie la masa tratativelor interpartinice. Nu e vorba de cele câteva sute de milioane de euro retrase de curând Bulgariei, ci de sume mult mai mari. Aşa că ministeriabilii PDL şi PSD, care se calcă zilele astea în picioare să prindă portofolii mănoase în bani europeni, se vor trezi ajunşi în faţa unor birouri unde suflă vântul prin sertare, nemaifiind nimic de mânărit.(Evenimentul Zilei).

Traian Ungureanu afirma in Stolojan, de colo-colo, ca refuzul acestuia din urma pune in pericol evolutia dreptei in Romania. Singura solutie potrivit analistului este ca PD-L sa continuie colaborarea cu PSD. După implozia lui Stolojan, după epurarea UDMR şi după contactul cu PSD, dreapta riscă destructurarea. PD-L – partidul pe care continui să îl susţin – şi preşedintele Traian Băsescu – politicianul pe care continui să îl cred vital pentru România – sunt într-o criză de imagine. Încă un an de viscol economic, mediatic şi politic i-ar putea duce la limita eşecului. Concluzie: falimentul nu trebuie să triumfe, din nou, asupra minorităţilor politice care se străduie să facă ceva bun în România. România poate aluneca în braţele unui regim cinic şi antipopular. Ar fi un dezastru nelimitat. Mai avem un an. Anul în care se joacă tot. În mod curios, singura şansă care ar putea feri România de prăbuşirea dreptei şi a întregului sistem politic e atitudinea necondiţionat pozitivă. PD-L trebuie să formeze un guvern cu PSD, asa cum a început! (Cotidianul)

Cristian Pirvulescu considera in Fotografie de grup cu baroni ca noul guvern va impune intersul local asupra celui public. Potrivit autorului strategia de impartire a puterii in cadrul noului executiv ar putea conduce la subrezirea democratiei in Romania. Impartind puterea la nivel teritorial in functie de culoarea baronului, noua era debuteaza in forta. Caci la nivel judetean va prevala vointa presedintelui consiliului judetean, care isi va impune clientela politica in posturile-cheie, transformand controlul de legalitate al Guvernului intr-o forma fara fond. Politizarea administratiei va fi chiar mai dura decat pana acum. Si cum partidele sunt institutii private care urmaresc, prin consecinta, cu prioritate realizarea intereselor private ale membrilor, interesul public va fi pus intre paranteze. Prin noua formula interesele private, mai ales cele locale, vor prevala, o data in plus, asupra intereselor publice, iar spatiul public se va reduce la minimum. Si fara un spatiu public puternic, fara institutii de control eficiente, fara opozitie, fara parlament – inlocuit de institutiile de coordonare ale coalitiei – democratia nu poate exista. In aceste conditii, criza economica poate conduce la ultimele consecinte aventura cvasidemocratica de dupa 1990: din matura democratie romaneasca se va alege praful.(Romania Libera).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro