Sari direct la conținut

Opoziția din Grecia a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului, la doi ani de la tragedia feroviară soldată cu 57 de morți

HotNews.ro
Opoziția din Grecia a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului, la doi ani de la tragedia feroviară soldată cu 57 de morți
Grecii s-au strâns în piața Syntagma din centrul Atenei pentru a marca doi ani de la dezastrul feroviar mortal care a declanșat sute de alte demonstrații și o grevă generală. Sursă foto: Thanassis Stavrakis / AP / Profimedia

Opoziția de stânga din Grecia a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului de centru-dreapta în urma gravului accident feroviar din 2023, la doar câteva zile după ce protestatarii au paralizat țara pentru a cere tragerea la răspundere a guvernanților, informează Reuters.

Sute de mii de oameni au ieșit vineri în stradă pentru a marca împlinirea a doi ani de la cel mai grav accident feroviar din istoria Greciei, soldat cu 57 de morți, majoritatea studenți. La protestul de vineri s-au înregistrat violențe extreme. Protestatarii au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov, iar polițiștii au dat cu gaze lacrimogene. Manifestanți pașnici s-au baricadat în Parlament.

Opoziția greacă acuză guvernul de incompetență, susținând că s-a eschivat de la asumarea responsabilității pentru tragedie și că nu a rezolvat problemele de siguranță pe cale ferată, acoperind în același timp dovezile. „Conștienți de datoria noastră față de societate, istorie și față de poporul grec… depunem o moțiune de cenzură împotriva guvernului”, se arată în documentul semnat de 85 de parlamentari.

Guvernul neagă orice ilegalitate și, având 156 de locuri în parlamentul de 300 de locuri, se așteaptă să nu pice în urma moțiunii de cenzură.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a subliniat, miercuri, că acuzațiile opoziției pun în pericol stabilitatea politică a Greciei într-un context internațional dificil.

„Ar fi fatal dacă stabilitatea din Grecia ar fi amenințată în acest moment,” a spus el, adăugând că guvernul său va moderniza rețeaua feroviară, care este gestionată de o companie de stat, până în 2027 și va angaja o companie străină pentru a prelua întreținerea acesteia.

Pentru mulți greci, accidentul a devenit simbolul unei infrastructuri neglijate de decenii, o problemă nerezolvată nici în prezent. Miercuri seară, mii de persoane au protestat în fața parlamentului, ținând un moment de reculegere pentru victime. Unii dintre protestatari au lansat felinare în aer și au aprins lumânări în formă de „57”, pentru a comemora numărul celor decedați.

Protestele au degenerat mai târziu în ciocniri între poliție și manifestanți, iar violențele s-au extins în alte zone ale Atenei. Mai multe proteste sunt programate pe parcursul săptămânii, pentru a coincide cu votul moțiunii de cenzură.

Marți, parlamentul a votat pentru înființarea unei comisii care să investigheze modul în care un fost ministru a gestionat consecințele accidentului. Christos Triantopoulos, ministrul pentru ajutoare de stat la momentul tragediei, a demisionat din funcția de ministru adjunct al protecției civile. Acesta a negat acuzațiile și a declarat că ancheta va clarifica situația.

Ancheta judiciară privind accidentul este în desfășurare și se așteaptă să fie finalizată în cursul acestui an.

Rudele victimelor critică guvernul pentru că nu a susținut o anchetă parlamentară privind vinovăția politică. Acestea susțin că autoritățile ar fi încercat să ascundă dovezile prin acoperirea locului accidentului cu pietriș.

INTERVIURILE HotNews.ro