Sari direct la conținut

Orban le cere lui Tătaru şi Anisie să publice "o formă aproape definitivă" cu regulile pentru începerea şcolii: Trebuie să existe o predictibilitate

HotNews.ro
Clasa cu distantare intre elevi, Foto: Cecilia Fabiano/ Lapresse/ Profimedia Images
Clasa cu distantare intre elevi, Foto: Cecilia Fabiano/ Lapresse/ Profimedia Images

Premierul Ludovic Orban le-a cerut luni miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei, Nelu Tătaru şi Monica Anisie, să definitiveze regulile pentru începerea școlii, din 14 septembrie, astfel încât acestea să fie publicate marţi.

„Domnul ministru Tătaru şi cu doamna ministru Anisie, solicitarea mea este ca în cursul zilei de astăzi să ajungeţi la o formă aproape definitivă a ordinului comun privind reluarea şcolii, începerea anului şcolar şi cel târziu mâine dimineaţă să avem o şedinţă împreună cu doamna vicepremier Turcan, astfel încât să putem publica mâine ordinul. Dacă aveţi anumite diferenţe de abordare pe anumite teme, împreună cu doamna vicepremier şi cu dumneavoastră, vom lua decizia astfel încât marţi să fie publicată, să existe o predictibilitate, să putem pune în mişcare întreg mecanismul de pregătire a şcolilor în bune condiţii”, a spus Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Nelu Tătaru a spus că după dezbaterea moţiunii de cenzură se vor întâlni şi vor definitiva acest ordin.

Noul an școlar începe peste două săptămâni, iar până acum există doar un set de propuneri din partea Ministerului Sănătății.

Cert este că modul în care va începe școala este decis anul acesta, în premieră, de fiecare unitate de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar

În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, autoritățile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în aplicare următoarele scenarii, potrivit draftului Ministerului Sănătății:

Scenariul 1:

  • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2:

  • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și
  • Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3:

  • Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro