Sari direct la conținut

[P] ​Cum se defineste co-voiajarea in Romania?

Smile Media
BlaBlaCar, Foto: Smile Media
BlaBlaCar, Foto: Smile Media

Co-voiajarea (trad. carpooling) este activitatea in care un conducator auto, persoana fizica, imparte costurile unei deplasari pe o distanta lunga, intre orase, cu pasagerii care calatoresc catre aceasi destinatie (exemplu: Bucuresti – Cluj Napoca). Exista doua preconditii importante la activitatea de co-voiajare: 1) conducatorul auto nu face profit – imparte doar costurile deplasarii; 2) conducatorul auto face deplasarea, planificata in avans, in scop personal si calatoreste indiferent daca gaseste sau nu pasageri.

Co-voiajarea ofera numeroase beneficii pentru oamenii care calatoresc intre orase. Spre deosebire de serviciile/aplicatiile de tip taxi pe distante scurte, in co-voiajare conducatorii auto impart costul unei calatorii personale, planificate in avans, cu pasagerii care calatoresc in aceasi directie. Pasagerii au o alternativa de calatorie ieftina si convenabila. Conducatorii auto si pasagerii stiu si aleg inaintea deplasarii cu cine vor calatori pe baza unor profile declarate (nume, poza, scurta descriere, tipul masinii) si a evaluarilor membrilor.

Cum BlaBlaCar este cea mai mare platforma de co-voiajare (carpooling), pe distante lungi, din Romania si din Europa, dorim sa ne exprimam opinia in legatura cu noua initiativa legislativa.

Noua initiativa legislativa isi propune sa clarifice si sa reglementeze activitatea de co-voiajare. Propunerea ia in considerare bune practici din alte tari din Uniunea Europeana, unde co-voiajarea este deja reglementata. Aceasta lege nu se aplica serviciilor de tip taxi.

Observam ca legea:

1.Se asigura ca e doar o impartire de costuri. Legea defineste o suma maxima care poate fi impartita intre conducatorul auto si pasager, o suma in limita costurilor deplasarii, si astfel se asigura ca din aceasta activitate conducatorul auto, persoana fizica, nu face profit

2. Specifica faptul ca activitatea de co-voiajare este recunoscuta doar in situatia in care conducatorul auto, persoana fizica, calatoreste in scop personal, nu desfasoara o activitate comerciala, si imparte costurile cu pasageri care merg in aceeasi directie

3.Se asigura ca activitatea de co-voiajare este facuta intr-un mod organizat si de incredere, oferind astfel o experienta placuta calatorilor si avand posibilitatea sa furnizeze autoritatilor, la cerere, informatii despre calatorii.

Franta si Germania au adoptat deja legislatii similare in care se defineste clar activiatea de co-voiajare. Mai mult decat atat, Comisia Europeana chiar recomanda o definitie separata a acestui tip de activitate de impartire a costurilor, si a recunoscut intr-un raport din iunie 2016 beneficiile pe care co-voiajarea le aduce consumatorilor. Pentru raportul de la Comisia Europeana, va invitam sa accesatihttp://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2001_ro.htm

Despre BlaBlaCar:

BlaBlaCar este cea mai mare platforma de carpooling pentru calatorii de lunga distanta din lume – o comunitate globala de incredere a conducatorilor auto si pasagerilor din 22 tari. Site-ul si aplicatiile mobile conecteaza oamenii care doresc sa calatoreasca cu conducatori auto care merg in aceeasi directie. Acestia calatoresc impreuna si impart costurile calatoriei. Fiecare pasager plateste o contributie rezonabila privind plinul facut si costurile aferente cursei, pentru ca in felul acesta conducatorii auto sa nu faca un profit din calatoriile lor. Platforma a fost elaborata pentru a crea o comunitate sigura, bazata pe incredere, cu identitati autentice si profiluri complete ale pasagerilor. De asemenea, pasagerii pot indica daca sunt ”Bla”, „BlaBla” sau ”BlaBlaBla”, in functie de cat de vorbareti sunt, de aici provenind denumirea BlaBlaCar.BlaBlaCar creeaza o retea de transport globala, cu o comunitate de incredere a conducatorilor auto si pasagerilor. Media unei calatorii este aproximativ 342 km.

Pentru informatii suplimentare va invitam sa accesati www.blablacar.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro