Sari direct la conținut

Păcălit să meargă în Rusia, mort în Ucraina: Ce spune familia unui indian încorporat cu forța în armata lui Putin

HotNews.ro
Păcălit să meargă în Rusia, mort în Ucraina: Ce spune familia unui indian încorporat cu forța în armata lui Putin
Indieni înrolați în armata rusă Foto: WillWest News / Profimedia

Rudele unui bărbat din India care a murit în Ucraina după ce a fost păcălit să meargă în Rusia pentru un loc de muncă solicită guvernului de la New Delhi să îi repatrieze trupul neînsuflețit și spun că acesta nu ar fi ales niciodată să lupte, relatează Reuters.

În ultimele luni mai mulți bărbați din India și familiile lor au contactat ministerul de externe de la New Delhi pentru a reclama că aceștia au fost înșelați să călătorească în Rusia cu promisiunea unor locuri de muncă sau studii gratuite, doar pentru a fi încorporați în forțele armate pentru a lupta pe frontul din Ucraina.

Guvernul Indiei a declarat mai devreme în cursul acestei luni că în jur de 30-40 de cetățeni indieni care au fost ademeniți în Rusia cu astfel de promisiuni au fost trimiși de fapt să lupte în Ucraina. Guvernul lui Narendra Modi estimează că cel puțin 4 indieni au fost uciși în timpul luptelor.

Rudele lui Ravi Moun, un tânăr în vârstă de 21 de ani, au relatat acum pentru Reuters că acesta a mers în Rusia în luna ianuarie, după ce a fost contactat de un agent care i-a promis un loc de muncă în sectorul transporturilor.

Însă odată ajuns în Rusia el a fost forțat să lupte în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin.

Rudele tânărului indian spun că el nu ar fi luptat niciodată în războiul din Ucraina

Familia lui Moun spune că a reușit să ia legătura cu el pentru ultima oară pe 12 martie și că de atunci rudele au încercat să contacteze guvernul pentru a le ajute să îi dea de urmă.

„Dacă el ar fi știut că va trebui să lupte, nu ar fi mers niciodată [în Rusia]. De ce ar fi mers acolo unde l-ar fi putut aștepta moartea?”, a declarat Sonu Mator, vărul lui Moun, pentru Reuters.

El a adăugat că familia are nevoie de ajutorul guvernului lui Narendra Modi pentru a-i aduce acasă trupul neînsuflețit.

„Nu avem banii să aranjăm noi asta”, a subliniat Mator.

Ziarul The Indian Express a scris că rudele lui Moun au fost informate de moartea acestuia săptămâna trecută printr-o scrisoare care le-a fost trimisă de Ambasada Indiei de la Moscova. Scrisoarea nu a oferit detalii privind circumstanțele morții sale.

„Partea rusă a confirmat moartea sa”, a scris în scrisoare Gloria Dung Dung, subsecretarul ambasadei indiene. Oficiali ai ministerului de externe de la New Delhi nu au dat curs solicitării Reuters pentru comentarii.

Rusia a promis Indiei „cea mai rapidă soluție posibilă” pentru indienii încorporați în forțele armate ruse

Moartea lui Moun a survenit la doar câteva zile după ce Rusia a promis guvernului lui Modi că soldații indieni păcăliți să meargă în Rusia pentru a fi încorporați să lupte în Ucraina vor fi lăsați la vatră.

Roman Babușkin, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ruse din India, declarase la momentul respectiv că în acest sens va fi găsită „cea mai rapidă soluție posibilă”.

„Armata rusă nu are nevoie de indieni, mai ales în aceste numere care sunt foarte mici. Ei nu schimbă în niciun fel situația pe câmpul de luptă”, a declarat Babușkin.

El a mai declarat pentru agenția de presă ANI că, deși majoritatea indienilor ce luptă de partea Rusiei în Ucraina sunt acolo din „motive comerciale”, unii au fost într-adevăr păcăliți să se înroleze.

India nu este singura țară din Asia care a acuzat Rusia că a încorporat ilegal cetățeni ai săi să lupte în Ucraina

Autoritățile indiene au arestat cel puțin 4 persoane pe care le acuză că fac parte din rețeaua de trafic de carne de vie care a pus la punct schema de recrutări frauduloase. Până în prezent Rusia a repatriat 10 cetățeni indieni ce luptau de partea sa în Ucraina.

India și Rusia mențin legături apropiate încă din perioada Uniunii Sovietice iar relațiile diplomatice au devenit și mai cordiale după începerea invaziei rusești în Ucraina în condițiile în care țara de pe subcontinentul indian a început să cumpere cantități record de țiței și petrol rusesc, supus sancțiunilor în Occident.

India nu a condamnat Rusia pentru declanșarea conflictului, făcând în schimb apel la găsirea unei soluții de pace prin dialog și diplomație.

Sri Lanka și Nepalul au acuzat de asemenea că unii cetățeni ai lor au fost recrutați ilegal în forțele armate ruse, după ce au fost ademeniți să se deplaseze în Rusia cu promisiuni false.

Urmărește ultimele evoluții din a 887-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro