Sari direct la conținut

Rusia promite o soluție „rapidă” pentru indienii păcăliți să lupte de partea sa în Ucraina

HotNews.ro
Rusia promite o soluție „rapidă” pentru indienii păcăliți să lupte de partea sa în Ucraina
Indieni înrolați în armata rusă Foto: WillWest News / Profimedia

Rusia este „angajată” să ajungă la „cea mai rapidă soluție posibilă” pentru problema indienilor care au fost păcăliți să se alăture forțelor sale armate ce luptă în Ucraina, a declarat joi unul dintre diplomații de rang înalt de la Moscova, relatează Reuters.

Subiectul indienilor care au fost convinși sub premise false să se alăture forțelor armate ruse a fost una dintre problemele principale ridicate de premierul Narendra Modi în discuțiile pe care le-a avut la Kremlin cu președintele Vladimir Putin în cadrul vizitei oficiale pe care liderul de la New Delhi a efectuat-o în Rusia.

Un oficial care a făcut parte din delegația Indiei a declarat marți că Rusia a promis să îi lase să plece rapid pe indienii ce au fost constrânși să lupte alături de forțele ruse în Ucraina.

„Armata rusă nu are nevoie de indieni, mai ales în aceste numere care sunt foarte mici. Ei nu schimbă în niciun fel situația pe câmpul de luptă”, a declarat Roman Babușkin, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ruse din India, miercuri noaptea.

El a mai declarat pentru agenția de presă ANI că, deși majoritatea indienilor ce luptă de partea Rusiei în Ucraina sunt acolo din „motive comerciale”, unii au fost într-adevăr păcăliți să se înroleze. Babușkin a sugerat practic că majoritatea indienilor din forțele armate ruse sunt mercenari care s-au înrolat voluntar pentru bani.

Diplomatul a adăugat că India și Rusia lucrează în cooperare apropiată pentru a găsi o soluție la „problemă”.

Problema indienilor ce luptă în Ucraina, un punct rar de disensiuni între Rusia și India

Întrebat despre eforturile părții ruse, Babușkin a spus că problema ar trebui investigată atât în Rusia, cât și în India, deoarece agenții implicați în recrutare se află în mare parte în țara asiatică.

Guvernul de la New Delhi a declarat săptămâna trecută că în jur de 30-40 de cetățeni indieni care au fost ademeniți în Rusia cu promisiunea unor locuri de muncă plătite generos sau cu oportunități de studiu au fost trimiși de fapt să lupte în Ucraina. Guvernul lui Narendra Modi estimează că cel puțin 4 indieni au fost uciși în timpul luptelor.

Autoritățile indiene au arestat cel puțin 4 persoane pe care le acuză că fac parte din rețeaua de trafic de carne de vie care a pus la punct schema de recrutări frauduloase. Până în prezent Rusia a repatriat 10 cetățeni indieni ce luptau de partea sa în Ucraina.

India și Rusia mențin legături apropiate încă din perioada Uniunii Sovietice iar relațiile diplomatice au devenit și mai cordiale după începerea invaziei rusești în Ucraina în condițiile în care țara de pe subcontinentul indian a început să cumpere cantități record de țiței și petrol rusesc, supus sancțiunilor în Occident.

India nu a condamnat Rusia pentru declanșarea conflictului, făcând în schimb apel la găsirea unei soluții de pace prin dialog și diplomație.

Urmărește ultimele evoluții din a 869-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro