Sari direct la conținut

Arestări în India după ce localnici au ajuns să lupte pe frontul din Ucraina / Cum au fost ademeniți în Rusia

HotNews.ro
Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Rusiei, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images
Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Rusiei, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images

Poliția federală a Indiei a anunțat arestarea a 4 persoane acuzate că au ademenit tineri în Rusia cu promisiunea unor locuri de muncă bine plătite sau admitere la facultate, aceștia fiind forțați să lupte în Ucraina după ce au ajuns în țara condusă de Vladimir Putin, relatează Reuters.

Biroul Central de Investigații (CBI) al Indiei afirmase în luna martie că în jur de 35 de bărbați indieni au fost înșelați în acest fel. Cei 4 cetățeni indieni arestați acum sunt un traducător, o persoană care s-a ocupat de facilitarea obținerii vizelor și cumpărarea biletelor de avion pentru persoanele înșelate, și alți doi suspecți despre care CBI a spus marți că au fost „recrutorii principali” ai rețelei de trafic de persoane.

CBI a precizat de asemenea că investigația continuă pentru a identifica și ceilalți membri ai „rețelei internaționale de trafic de persoane”.

Familiile a doi bărbați indieni care au fost uciși în Ucraina au declarat pentru Reuters că aceștia au plecat în Rusia cu așteptarea că vor fi „ajutoare” în armată, și nicidecum că vor fi trimiși să lupte pe front.

Ministerul de externe al Indiei spune că a transmis Rusiei un protest „ferm” cu privire la acest dosar.

India este una dintre țările care au refuzat să condamne războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, făcând în schimb apel la dialog și diplomație pentru a pune capăt conflictului.

Cele două țări au relații apropiate de decenii, atât în plan diplomatic, cât și comercial.

India a cerut Rusiei să îi repatrieze cetățenii înrolați în armata rusă

India este una dintre țările care și-au crescut masiv importurile de petrol rusesc după începerea invaziei din Ucraina și impunerea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, țara condusă de premierul naționalist Narendra Modi fiind de asemenea suspectată că au ajutat Rusia să eludeze penalitățile față de produsele sale petroliere.

În luna februarie a acestui an ministerul indian de externe a cerut Rusiei repatrierea mai multor cetățeni indieni înrolați în armata rusă, presa de la New Delhi afirmând că cel puțin o parte a acestora au fost constrânși să lupte în Ucraina.

În ianuarie, Nepalul învecinat a anunțat că nu va mai emite permise de muncă pentru ca cetățenii săi să poată lucra în Rusia, după ce cel puțin 10 soldați nepalezi au fost uciși în timp ce serveau în armata rusă.

Țara de la poala Munților Himalaya a cerut de asemenea Rusiei să repatrieze imediat pe toți cetățenii săi care servesc în armata rusă și să ofere despăgubiri familiilor celor uciși.

Guvernul de la Kathmandu estima la momentul respectiv că până la 200 de cetățeni nepalezi se află în prezent în rândurile armatei ruse și că în jur de jumătate dintre aceștia erau dați dispăruți.

Măsura anunțată de guvernul nepalez a venit după ce în decembrie poliția națională a arestat 10 persoane pe care le-a acuzat că au trimis șomeri tineri să se înroleze ilegal în armata rusă după ce le-au perceput sume uriașe de bani pentru vize de călătorie.

Urmărește ultimele evoluții din a 805-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro