Pace fragila intre primarii din Apuseni si „Minvest” Deva
Autoritatile locale din Apuseni si reprezentantii „Minvest” Deva au cazut deocamdata la pace in privinta unei parti insemnate a activelor fostelor exploatari miniere. Primarii au obtinut promisiunea sefilor companiei ca o serie de cladiri si constructii considerate de interes public vor fi cedate localitatilor respective.
Miza o reprezinta, insa, si o cabana cu pescarie, blocuri de locuinte, un stadion si alte bunuri care pot fi usor vandabile pe piata libera.
Mai multe primarii din judetul Alba au solicitat, ieri, o mare parte din activele fostelor exploatari miniere din Apuseni, inchise acum.
Situatia proprietatilor imobile ale fostelor mine a fost discutata la sediul Prefecturii Alba de catre subprefectul Clement Negrut, primarii localitatilor miniere din Apuseni, lichidatori si reprezentantii „Minvest” Deva si ai „Ecomin”, firma care gestioneaza programul de inchidere a exploatarilor.
Intalnirea s-a desfasurat fara presa. Unul dintre cei care a participat la intalnire a declarat ca subprefectul Negrut i-a amenintat voalat pe cei de la „Minvest” cu controale de la Bucuresti privind afacerile care s-au facut pe spatele exploatarilor, ceea ce i-a convins pe acestia sa fie mult mai „cooperanti”.
Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, a cerut 10 active, printre care sediul „Zlatmin” SA (unde ar putea fi mutat spitalul), fosta exploatare, fosta puscarie, o cabana cu pastravarie situata la Feneseasa, baza sportiva „Minaur”, o cale ferata si un drum, precum si statia de descarcare a funicularului.
De asemenea, Primaria a cerut galeria transversala Hanes-Larga in care sa infiinteze un muzeu, un proiect considerat de subprefectul Negrut ca imposibil de realizat.
La Baia de Aries, situatia este, insa, diferita. Viceprimarul orasului, Gheorghe Bora, a declarat ca o parte dintre activele fostei exploatari „Ariesmin” nu vor fi preluate de administratia locala, pentru a putea fi cuprinse in programul guvernamental de inchidere a minelor.
„Reducem lista si renuntam la unele active. Nu stiu inca la care, dar vom discuta in Consiliul Local si vom stabili exact”, a spus Bora. Sunt in discutie birourile fostei exploatari, camine de nefamilisti, cantina, dar si alte active.
Mai multe blocuri de locuinte, un bloc de nefamilisti, o cantina, brutarie, ateliere, magazii si cladirea statiei de funicular, ce au apartinut Coloniei Miniere Hanes, sunt solicitate de Primaria comunei Almasu Mare. Primarul Aron Zaharie a adresat o solicitare catre „Minvest” Deva in care vorbeste de o „situatie sociala deosebita la nivelul comunei”.
Predarea si preluarea acestor active este, insa, un lucru destul de dificil. Pe unele exista sechestre ale unor firme care au de recuperat datorii de la exploatarile miniere, iar pe altele „Minvest” nu are interesul sa le predea.
La sfarsitul intalnirii de ieri, subprefectul Clement Negrut a declarat ca s-a reusit reluarea dialogului intre autoritatile locale si reprezentantii „Minvest”. Relatia dintre primari si autoritatile judetene, pe de-o parte, si conducerea companiei, pe de alta parte, au fost destul de proaste, miza fiind tocmai activele fostelor mine.
Reprezentantii „Minvest” si cei ai „Ecomin” au tot interesul sa aiba liniste in zona Muntilor Apuseni, unde au de derulat un proiect in valoare de aproximativ 460 de miliarde lei, bani ce vor fi folositi inchiderea si conservarea minelor.