Pactul pentru Educatie a fost semnat de toate partidele
Pactul pentru Educatie a fosti semnat, miercuri, de catre toate partidele politice. Documentul are ca scop creionarea unor directii si obiective pentru viitoarea strategie a sistemului de invatamint si semnarea unei intelegeri politice, astfel incit reforma in educatie sa fie una coerenta. Partidele politice, societatea civila, ONG-urile, parintii, elevii si studentii au dezbatut si au elaborat impreuna forma finala a documentului, aducind unele modificari.
In urma dezbaterilor si negocierilor, partidele politice impreuna cu reprezentantii Comisiei de la Cotroceni au elaborat Pactul pentru Educatie. Modificarile facute sunt centrate pe obiectivele sistemului de invatamant care vor fi folosite in elaboararea unei strategii in termen de 18 luni, strategie care va fi pusa intr-un pachet de legi.
Presedintele Traian Basescu a multumit tuturor partidelor pentru semnarea documentului.
PSD vrea invatamint social-democrat
PSD a mers la negocieri cu mandatul clar de a include in textul Pactului pentru Educatie preceptele social-democrate. Delegatia PSD a cerut clarificarea principiului descentralizarii, atit din punct de vedere financiar, cat si din perspectiva adaptarii curricumului.
Social democratii au pledat pentru pricipiul egalitatii de sanse si constructia unor zone de invatamant prioritare pentru a rezolva dezechilibrele dintre mediul rural si cel urban, invatamantul special si cel in limbile minoritatilor.
PSD a propus introducerea fara echivoc in Pact a alocarii de 6% din PIB pentru invatamant si minimum 1% pentru cercetare.
PNL a cerut alt Pact
PNL a incercat sa introduca varianta proprie de pact national si schimbarea radicala a textului propus de Comisia de la Cotroceni, fapt care a fost respins din start de catre participantii la consultari.
“Am discutat impreuna cu cei prezenti si s-a si introdus agenda de la Lisabona care are ca scop cresterea competitivitatii atat din punct de vedere educational cat si din punct de vedere economic”, a declarat deputatul PNL, Mircea Pascu.
PD-L pledeaza pentru examene
PD-L a propus ca la finalul fiecarui ciclu de invatamant sa fie evaluati elevii si studentii pentru a trece la nivelul superior de studiu. De asemenea un alt punct propus de democrat- liberali si acceptat de catre comisie a fost garantarea depolitizarii si profesionalizarea managmentului in institutii.
Pactul National va mai cuprinde si prevederea adoptarii unei cartii a drepturilor si egalitatii in educatie in care sa fie cuprinsi si parintii, precum si predarea limbii romane chiar si in zonele in care romanii sunt minoritari.
PC a obtinut inlocuirea “zonei” cu “aria”
Conservatorii au cerut sa se introduca o prevedere care sa sprijine copiii supradotati si pastrarea predarii religiei in scoli, propuneri care au fost respinse.
Singura modificare propusa de PC si acceptata a fost schimbarea termenului de “zone de educatie prioritara” pentru a nu se intelege gresit ca este vorba de zone geografice. Dupa discutii s-a ajuns la un consens sa se accepte schimbare de :”zone” in “arii prioritare”.
UDMR a cerut mult si a obtinut putin
Reprezenantii UDMR au fost interesati de invatamantul minoritar si au facut propuneri pentru un invatamant de calitate pentru grupurile etnice. Astfel, s-a introdus un alineat nou care sa se refera atat la invatamantul in limba nationala cat si in limba minoritatilor.
UDMR considera ca punctul nevralgic este reviziuriea curriculumului astfel incat un tanar care finalizeaza ciclul educational si paraseste sistemul sa se poata integra si sa-si gaseasca un loc de munca in comunitatea europeana.
PRM lipseste, dar semneaza
Reprezenantii PRM nu au participat nici la consultarile de la Cotroceni, nici la discutiile cu Comisia de specialitate care a elaborat Pactul. In schimb, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca va participa la semnarea Pactului National pentru Educatie.