Sari direct la conținut

Palestra de la Potaissa, locul exercitiilor fizice pentru legionarii romani

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Una dintre cele mai vechi sali de sport de pe teritoriul Romaniei se afla in orasul Turda (judetul Cluj). Mai precis, este vorba de vechea palestra a castrului Legiunii a V-a „Macedonica”. Vechea constructie a castrului roman dateaza din secolul al II-lea al erei crestine. Ea a fost cladita chiar de militarii din legiune.

Sala de sport sau palestra avea dimensiuni apropiate de suprafata unui teren de fotbal de azi. Ea era folosita de catre legionarii din castrul anticei localitati Potaissa pentru diferite exercitii fizice, de la lupte corp la corp, la gimnastica sau la lupta cu gladiumul, spada specifica romanilor.

Constructia era situata chiar in incinta militara, in apropierea unui teren unde militarii romani participau si la diferite exercitii, cum ar fi aruncatul sulitei. Vechea palestra este cercetata in prezent de catre arheologii clujeni si cei turdeni, intre care profesorul Mihai Barbulescu, presedintele Comisiei Nationale de Arheologie, sau arheologul Sorin Nemeti.

Sistem de recuperare fizica

Militarii romani aveau pus la punct un sistem pentru recuperare fizica ce ar putea rivaliza cu cele mai savante sali de fitness de astazi. Chiar langa palestra era situata si o terma romana, care era incalzita cu ajutorul unui sistem de podele numit hipocauste.

Practic, era vorba de un sistem care imbina sauna, bazine cu apa calda si bazine cu apa rece. Intregul sistem era incalzit cu ajutorul unor cuptoare de piatra, in care erau arse lemnele.

Aerul cald din cuptoare era dus in salile termei militare cu ajutorul unui sistem de tuburi amenajate in piatra. Sala termei avea, de fapt, doua podele. Mai intai, erau construiti stalpi de caramida si de piatra, pe care era asezata prima podea. Acestia erau apoi continuati la o inaltime de cativa zeci de centimetri, iar apoi era turnata cea de-a doua podea.

Stratul de aer dintre pamant si prima podea avea rolul de izolator termic. Printre cele doua podele circula aerul cald provenit de la cuptoare, care incalzea apoi intreaga terma.

Romanii alternau statul in sauna cu baile calde si cu cele reci pentru a-si reveni dupa obositoarele exercitii fizice. Termele si palestra se afla situate chiar langa comandamentul castrului, lucru care arata importanta mare pe care legionarii romani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro