Pana si-a batut joc de cuvintul lui Tariceanu si de onoarea lui Basescu (de Cristian Ghinea)
Premierul Tariceanu a venit in Parlament sa-si dea cuvintul ca abuzurile din epoca Nastase nu se vor repeta. „Imi voi face un titlu de onoare din a garanta libertatea presei“, a spus Traian Basescu in primul sau discurs ca presedinte. Dar Aurel Pana n-a aflat.
In mai 2003, Dan Matei Agathon ii spunea unei ziariste de la „Adevarul“: „Te potolesti sau e nevoie sa vorbesc cu Cristian Tudor Popescu sa retrag publicitatea din ziarul vostru?“. Era prima recunoastere publica a faptului ca banii de publicitate ai statului au devenit instrument de presiune asupra presei. De atunci s-au intimplat multe.
Am monitorizat publicitatea de stat la Centrul pentru Jurnalism Independent, am reusit sa aducem chestiunea chiar in raportul de tara al Comisiei Europene.
Negocierile pentru o mai buna reglementare au inceput chiar cu fostul cancelar Alin Teodorescu, au fost intrerupte de alegeri, au fost reluate cu guvernul Tariceanu intr-o formula mai larga care a inclus intr-un grup de lucru reprezentanti ai editorilor locali, ai Clubului Roman de Presa si ai altor organizatii interesate. In final, guvernul a adoptat propunerile grupului de lucru.
Legea in vigoare acum face viata grea celor care vor sa abuzeze de fondurile de publicitate, impunind proceduri transparente si obiective.
Era nevoie de aceasta lunga introducere pentru a explica stupoarea care m-a cuprins citind in „Cotidianul“ vorbele lui Aurel Pana: „Va dau bani, sinteti slugile mele, din moment ce va dau bani de publicitate“. Pana ne intoarce in timp si este chiar mai grobian decit Agathon.
Am acel sentiment sisific ca nimic nu se schimba, ca o multime de oameni bine intentionati se chinuie sa faca ceva si de unde nu te astepti apare un personaj ca acest Pana care te aduce cu picioarele in realitate. Si ma intreb de unde apar.
Unde a stat ascuns acest Pana in ultimii ani, cind s-a discutat atita despre presa si despre abuzurile guvernarii PSD, mai ales in ce priveste publicitatea? Chiar sint partidele romanesti de toate culorile inepuizabile izvoare de figuri patibulare, aceleasi indiferent ce se intimpla cu tara asta? Presa a scris recent despre raportul IREX-USAID care analiza situatia presei in Eurasia in 2004.
Pe metodologia IREX, punctajul Romaniei a scazut in 2001-2004. Am contribuit la capitolul despre Romania si speram ca in 2005 scorurile sa se imbunatateasca, macar pentru ca atotputernicia PSD a fost zdruncinata. Problema cu astfel de rapoarte este ca ele tin cont de fapte mai mult decit de vorbe. Basescu si Tariceanu au vorbit frumos, dar ce vor face in legatura cu Pana va fi mult mai relevant.
Cind scriu acest articol, PD discuta cazul Pana. Chiar nu inteleg ce este de discutat.