Sari direct la conținut

Panorama cu ALP: De ce e greșit un Big Brother la liber pentru polițiști și jandarmi?

​​Panorama.ro
Accesul liber la sisteme de supraveghere video în masă a cetățenilor e visul umed al oricărui sistem de forță de stat, Foto: Panorama - imagine creată cu AI/Microsoft Bing
Accesul liber la sisteme de supraveghere video în masă a cetățenilor e visul umed al oricărui sistem de forță de stat, Foto: Panorama - imagine creată cu AI/Microsoft Bing

Bine v-am băgat capul pe ușa electronică. Acesta este newsletter-ul săptămânal „Panorama cu ALP”, la care vă invităm să vă abonați. Sunt Andrei Luca Popescu (ALP), jurnalist și redactor-șef adjunct la Panorama. O dată pe săptămână, vă povestesc despre un subiect care mi s-a părut demn de atenția voastră sau care doar mă enervează atât de mult, că îmi vine să afle și alții. Sugestiile și dorințele voastre le aștept aici.

Vorbim azi despre cum un grup de deputați liberali ar dori să ofere pe tavă polițiștilor și jandarmilor români fantezia informativă a oricărei forțe de ordine de pe lumea asta: acces liber și neverificat din exterior la supravegherea video, în masă, a cetățenilor, prin sistemele CCTV din spațiul public.

De ce e asta greșit, chiar dacă știm placa „de ce să te temi, dacă n-ai nimic de ascuns?”. Apoi, călătorim cu metroul alături de bogatul candidat PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu și încercăm să nu murim de râs.

Structurile de forță ale României, de la servicii secrete, la armată și poliție, scot sistematic capul în arena publică, cu câte o inițiativă legislativă care să le facă viața mai ușoară în restrângerea libertăților noastre, precum și să le confere puteri sporite și necontrolate.

Uneori, și le scriu chiar de capul lor, cum s-a întâmplat acum doi ani cu legile securității naționale, concepute direct în birourile serviciilor secrete. Alteori, le sunt puse pe tavă de diverși servanți sau idioți utili din politică.

Cel mai recent episod din acest serial cu tema „lăsați-ne să vă apărăm siguranța cu orice preț” are drept personaj principal structurile de ordine ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care includ de la poliție și jandarmerie, până la pompieri, ofițeri de imigrări și frontieră. Harnicii executanți legislativi sunt un grup de 12 deputați PNL, din care îl remarcăm pe ilustrul fost ministru de Interne și plagiator de doctorat – electricianul (la bază) Lucian Bode.

Citește mai multe pe ​Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro