Sari direct la conținut

Paradoxul economiei americane: Pe fondul crizei bugetare, deficitul public a atins cel mai redus nivel de la criza din 2008

HotNews.ro

Un paradox american: reducerea deficitului public a atins o amploare fara precedent in ultima jumatate de secol, dar nu pe fondul unei reale vointe politice a administratiei, ci a crizei bugetare, scrie AFP.

Cifrele publicate miercuri la Washington fac sa paleasca de invidie numeroase tari europene angajate in planuri de austeritate. Deficitul finantelor publice americane s-a redus cu 37,5% in cifre anualizate, aducand deficitul Statelor Unite de la 7,0% la 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de peste 10% in 2009.

Administratia Obama nu pare insa sa se laude cu aceste sume. Presedintele i-a lasat grija de a comunica aceste date secretarului Trezoreriei.

„Sub mandatul presedintelui (Barack) Obama, deficitul natiunii a scazut in cursul ultimilor patru ani in ritmul cel mai rapid de la la Doilea Razboi Mondial”, a notat Jacob Lew, fara insa a insista pe spectaculosul recul din acest an.

Motivele acestei discretii sunt simple: guvernul nu dorea un recul de asemenea amploare in 2013, de teama de a nu afecta cresterea aflata inca in convalescenta si de a frana relansarea angajarilor.

Austeritatea fortata

In lipsa unui acord intre republicani si democrati, cheltuielile statului federal au fost, din martie, amputate de taieri automate de cheltuieli, concepute in vara lui 2011 in timpul unei crize precedente a datoriei si in incercarea de a forta cele doua tabere sa se inteleaga. Dar compromisul nu a fost niciodata gasit la timp.

Rezultatul: conturile publice afiseaza pe exercitiul fiscal 2013, incheiat la finele lui septembrie, o reducere a cheltuielilor cu 2%, in special in armata si educatie, afectand investitiile publice.

„Administratia a repetat in continuu ca aceste reduceri erau prea mari pentru un an si ca nu sunt favorabile”, reaminteste Joseph Gagnon, fost responsabil al Trezoreriei americane.

Jacob Kierkegaard, cercetator la Peterson Institute, merge si mai departe. Potrivit acestuia, cura fortata de austeritate din Statele Unite poate fi vazuta ca o „victorie” a taberei republicane.

„Putem spune intr-o anumita maniera ca republicanii au castigat lupta (…). Au reusit sa reduca deficitul public de o maniera foarte importanta impotriva vointei exprese a administratiei Obama”, a argumentat el.

SI problemele nu s-au terminat. In lipsa unui compromis pana in ianuarie, noi taieri bugetare ar putea fi impuse in 2014, spre nemultumirea Bancii centrale americane (Fed) si a Fondului Monetar International.

Ar fi cel mai rau scenariu posibil, crede Gagnon: „Am facut un lucru stupid si am supravietuit”.

ARHIVĂ COMENTARII
hotnewsfil • 2013-10-14 14:51:47
Daca stia Cacarau ca premiul Nobel pentru economie se da asa usor, isi depunea si el candidatura. Viorel va plagia lucrarile savantilor americani si isi va include lucrarea in CV. Poate se prinde!
1 4
Mazeta • 2013-10-14 15:01:16
Oare cum se face țara în care trăiesc cei mai buni economiști din lume este în pragul falimentului?
7 3
EccE • 2013-10-14 15:22:21
Fiindca la butoane sunt politicienii si se vede treaba ca mare diferenta fata de ai nostri nu este..
2 2
moby dick • 2013-10-14 16:08:31
La ce rateuri rasunatoare au dat economisti premiati anterior cu Nobel vizavi de evolutie, previziuni si tendinte in economie, mi se pare indecent sa mai acorzi in prezent premiul Nobel pentru economie. Ca sa intelegeti mai bine despre ce-i vorba, cititi-l pe Taleb si a sa "Lebada Neagra". Nu va trebuie decat un minim de cunostinte de economie si de bun simt. Concluziile la care ajunge autorul sunt surprinzatoare si vor schimba felul in care vedeti si intelegeti ce se intampla in jurul vostru.
1 6
Bogdan_100 • 2013-10-14 16:51:47
Taleb e unul din "economistii" -nici macar el nu se declara economist - cu teorii fanteziste bazate pe retro-interpretarea datelor. Lebada neagra exista dar importanta ei pentru economie (chiar si pentru biologie) e limitata. Mai mult pentru analistii de risk ce au un instrument suplimentar de evaluare impact de risc. E o discutie mai veche daca economia e stiinta (deci poate emite legi general valabile pe baza carora sa poata fi anticipata evolutia unui sistem economic) sau pura contemplare a trecutului (legile nu pot fi deduse din analiza faptelor si seriilor de date istorice deci nu poate sa fie prevazuta evolutia in viitor). Altii creed ca suntem in situatia termodinamu=icii din secolul 17, prea complexa pentru mintea umana - e nevoie de un instrument modelator nou care sa faca accesibila analiza si interpretarea (termodinamica a gasit statistica matematica economia inca mai cauta). Just cu premiul Nobel - batranul inventator a stiut de ce nu se da un premiu la economisti.
3 2
translativus • 2013-10-14 16:40:44
.....stam bine insa practica ne omoara. Acum, ori teoria nu este buna, ori "premiantii" nu sunt bagati in seama pentru ca dupa cum bine vedem, suntem intr-o criza economica de nu ne vedem. Cine o fi de vina ? Economistii sau sistemul politic ticalosit, care infestat de escroci, nu poate implementa masuri economice corecte ?
1 3
vitan.sandu • 2013-10-14 21:36:45
Multi chemati, putini alesi!. Toti comentatorii de doi bani se pricep la multe, dar nu si la ecopnomie.
2 0
Nyk1 • 2013-10-14 21:49:10
Doar economiștii aserviți intereselor elitelor globale sunt eligibili la Nobel. Doar nu credeați că e altfel decât la Premiul Nobel pt. Pace al lui Baraq Hussein Obama?
3 0
INTERVIURILE HotNews.ro