Sari direct la conținut

PARIS 2024. VIDEO „Ca o furtună spre finală”. Cum s-a calificat David Popovici cu cel mai bun timp în finala olimpică! Cine este Duncan Scott, britanicul devenit surprinzător marele rival al românului. Ce i-a făcut Scott unui înotător chinez dopat

HotNews.ro
PARIS 2024. VIDEO „Ca o furtună spre finală”. Cum s-a calificat David Popovici cu cel mai bun timp în finala olimpică! Cine este Duncan Scott, britanicul devenit surprinzător marele rival al românului. Ce i-a făcut Scott unui înotător chinez dopat
David Popovici, la JO Paris 2024 (Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia)

Luni, de la 21:40, are loc finala cursei cruciale de 200 de metri liber, în care românul David Popovici se află în fața șansei de a câștiga prima medalie olimpică din cariera sa. Asta după ce duminică seară, dintre cei 16 înotători rămași în cursă la proba de 200 de metri liber s-au calificat 8. David Popovici și-a câștigat semifinala și a înregistrat cel mai bun timp din concurs.

David Popovici, prima reacție după calificarea în finală

  • „Sunt foarte mulțumit, singurul obiectiv era să mă calific în finală, si primul, e bine.
  • Publicul e incredibil, am mai fost la Jocurile Olimpice, dar în pandemie nu era public și mă bucur că acum văd și eu ce însemană publicul de la Jocurile Olimpice. Înotul a umplut un stadion, pentru că nu e o sală aici, e un stadion.
  • Atmosfera mă și copleșește, mă și emoționează, mă impulsionează, înotând aici simți că trăiești. E o frică, dar frica asta te face să simți că trăiești cu adevărat!” a răspuns David la întrebările presei la zona mixtă, potrivit COSR.
Foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

Și The Guardian îl laudă pe sportivul britanic Duncan Scott. A fi al doilea, când primul este David Popovici, pare în sine o performanță. „Scott a avut o prestație impresionantă și termină pe locul doi, în spatele românului David Popovici”, a scris Guardian.

„David Popovici s-a îndreptat ca o furtună spre finală”, scrie site-ul american de natație Swimming World Magazine, după semifinala câștigată detașat de român.

Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

„Oamenii par reticenți în a vorbi despre Duncan Scott. Roagă-i pe unii dintre cei mai buni prieteni ai săi să îl descrie și vor deveni stânjeniți. Chiar și cei mai guralivi devin timizi când se vorbește despre înotătorul de 27 de ani”, relatează BBC despre cel care a ocupat, după David Popovici, locul 2 și va porni cu șansa secundă în finala de luni. Înotătorul britanic este un sportiv aparte, taciturn, dar plin de personalitate.

A simțit-o pe pielea lui triplul campion olimpic chinez Sun Yang. Condamnat pentru dopaj, chinezul a câștigat aurul la 200 m liber la Campionatele Mondiale din 2019, la doar câteva luni după ce a ratat un alt test antidoping.

În semn de protest, medaliatul cu bronz Scott a refuzat să împartă podiumul cu el.

Câteva luni mai târziu, înotătorul chinez a fost interzis pentru opt ani. „Este meritat”, a fost singurul răspuns oferit de Scott.

Înotătorul britanic Duncan Scott (Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia)

Duncan Scott, britanicul care a terminat al doilea în semifinale, singurul în afară de David cu 1:44, va fi în finală unul dintre rivalii importanți ai lui David.

David Popovici a încheiat semifinala sa din proba de 200m liber în 1:44,53 și s-a calificat în finală cu cel mai bun timp.

Cursa decisivă este programată luni, 29 iulie, de la ora 21:40.

David Popovici a scos cel mai bun timp, unul senzațional – 1:44.53! Va intra deci în finală ca favorit, de pe primul loc.

Foto: Giorgio Scala/Deepbluemedia/Insi / Shutterstock Editorial / Profimedia

În avanpremiera semifinalelor de 200 m liber, siteul de natație SwimSwam a scris în urmă cu puțin timp: „Doar doi concurenți au depășit 1:46 în această dimineață, dintre care cel mai rapid a fost David Popovici. De la debutul său olimpic la 16 ani, în urmă cu trei ani, înotătorul român a devenit cel mai rapid performer la 200 liber.

Timpii din preliminarii au fost relativ somnoroși în această dimineață, așa că nu este clar cine este în formă aici. Unii concurenți importanți ar putea fi medaliatul cu argint de la Tokyo, Duncan Scott, campionul mondial din 2023, Matt Richards, și campionul mondial din 2024, Hwang Sunwoo”.

Foto: Inquam Photos / Colette Rochefort

David Popovici are al treilea timp din istorie la 200 de metri liber, proba din această seară, dar singurul de 1:42 dacă e să luăm în considerare doar performanțele realizate în afara „erei costumelor magice”, scrie site-ul SwimSwam. E vorba de costumele care au ajutat performanța, trase pe aproape întregul corp de către înotători, și care mai apoi au fost retrase.

Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

La 19 ani, David Popovici mai are de trecut două hopuri pentru a-și vedea împlinit visul: prima medalie olimpică din cariera lui.

Primul prag a fost duminică dimineață și l-a trecut entuziasmant, clasându-se primul dintre cei 29 de sportivi care au înotat în serii.

Timpul său a fost de 1:45.65. La Tokyo 2020 de pildă, în finală, a fost pe locul patru, cu 1:44.68.

În această seară urmează semifinalele și apoi, mâine, finala. David Popovici va lua startul în semifinala a doua, pe culoarul 4.

Nivelul de stres este mai mare, pentru că acum numai 8 din 16 sportivi se califică în finala de luni. Și e important timpul pentru că el îți asigură un culoar bun în bazin. În termenii natației, un culoar bun este cel spre centrul bazinului. Asta pentru că sportivii de pe culoarele 1 și 8 pot fi dezavantajați de către valurile, invizibile pentru privitori, dar create de forța celor 8 înotători din bazin.

INTERVIURILE HotNews.ro