Sari direct la conținut

Parlamentul din Bangladesh a fost dizolvat după ce prim-ministra a fugit din țară

HotNews.ro
Proteste în Bangladesh / Foto: Habibur Rahman/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia
Proteste în Bangladesh / Foto: Habibur Rahman/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parlamentul din Bangladesh a fost dizolvat, marți, în timp ce în țară au loc proteste violente de câteva săptămâni, conform BBC. Dizolvarea Parlamentului reprezenta una dintre cerințele protestatarilor. Cu o zi în urma, premierul Sheikh Hasina a fugit din țară cu un elicopter.

Sheikh Hasina, premierul Bangladeshului, şi-a părăsit luni palatul de la Dacca, potrivit unei surse apropiate acesteia, înainte ca mii de manifestanţi anti-guvernamentali să-l ia cu asalt. Ca urmare a protestelor violente, luni au murit peste 100 de persoane, iar marți, Parlamentul a fost dizolvat. 

La câteva ore de la dizolvarea Parlamentului, șeful armatei din Bangladesh, generalul Waker-uz-Zaman, a promis că va forma o administrație interimară. Liderii protestatarilor au spus că nu vor accepta un stat condus de militari și l-au propus pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus, să devină consilierul principal al administrației.

Peste 400 de persoane au murit de la începutul protestelor în Bangladesh

Manifestanții au acuzat Guvernul lui Hasina de violență și reprimarea brutală a protestelor care au avut loc luna trecută, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de cotele obligatorii pentru locurile de muncă de la stat. 

Protestele au început în luna iunie, ca manifestații ale studenților, după ce Înalta Curte a Bangladeshului a obligat Guvernul să reintroducă cotele obligatorii de ocupare a unor posturi publice de către descendenții persoanelor care au luptat în Războiul de Eliberare a Bangladeshului din 1971. 

Deși au început ca fiind proteste pașnice, s-au transformat în câteva săptămâni în mișcări violente anti-guvernamentale. În total, cel puțin 400 de persoane au murit de la începutul protestelor și până în prezent.  

În India, ministrul de externe a declarat că este „profund îngrijorat până când legea și ordinea vor fi vizibil restabilite” în Bangladesh, țară cu care India are legături economice și culturale strânse.

El a oferit prima confirmare oficială că Hasina a făcut o cerere de a călători în India „cu un preaviz foarte scurt” și „a sosit aseară la Delhi”.

Sheikh Hasina, fiica „părintelui națiunii” din Bangladesh

Hasina (76 de ani) a fost prim-ministrul Bangladeshului timp de 15 ani, fiind cea mai longevivă femeie în această funcție din lume. 

Sheikh Hasina este fiica lui Sheikh Mujibur Rahman, cunoscut ca „părintele națiunii”, care a condus Bangladeshul spre independența față de Pakistan în 1971. 

Prim-ministra a fost acuzată, după câștigarea unui nou mandat, în ianuarie, de manipularea alegerilor, conform The Washington Post. Un alt lucru de care este acuzată este că și-a închis toți oponenții pentru a se asigura că își va păstra puterea. În perioada premergătoare alegerilor din acest an, mii de lideri și susținători ai opoziției au fost arestați.  

INTERVIURILE HotNews.ro