Sari direct la conținut

Parlamentul European a publicat nominalizările pentru Premiul Saharov 2022 / Lista, dominată de Ucraina

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia
Parlamentul European, Foto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Parlamentul European a anunţat nominalizările din acest an pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, distincţie acordată pentru a onora personalităţi şi organizaţii excepţionale care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale, indică un comunicat publicat marţi de legislativul european și citat de Agerpres.

Nominalizările, care pot fi făcute de grupuri politice sau de grupuri de cel puţin 40 de eurodeputaţi, au fost prezentate recent, la Bruxelles, în cursul unei reuniuni a comisiilor pentru afaceri externe şi pentru dezvoltare şi a subcomisiei pentru drepturile omului.

Nominalizările la Premiul Saharov 2022 sunt:

– Curajosul popor ucrainean reprezentat de preşedintele Volodimir Zelenski (nominalizat de grupul PPE);

– Poporul ucrainean (nominalizat de S&D şi de Renew Europe);

– Sonia Guajajara (nominalizată de grupul Verzilor); –

– Preşedintele Volodimir Zelenski (nominalizat de grupul ECR);

– Comisia adevărului din Columbia (nominalizată de Stânga);

– Shireen Abu Akleh (nominalizată de Grace O’Sullivan şi alţi 42 de eurodeputaţi)

– Julian Assange (nominalizat de Sabrina Pignedoli şi alţi 40 de eurodeputaţi).

Ucraina domină lista de nominalizări

Curajosul popor ucrainean reprezentat de preşedintele Volodimir Zelenski a fost nominalizat de Partidul Popular European. Războiul de agresiune rus neprovocat împotriva Ucrainei, pornit în februarie 2022, are costuri enorme pentru poporul ucrainean: vieţi pierdute, oraşe şi sate distruse. Ucrainenii luptă pentru a-şi apăra căminele, suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială, dar ei luptă zi de zi şi pentru libertate, democraţie, stat de drept şi pentru valorile europene, se arată în nominalizare.

Social democraţii (S&D) şi Renew Europe au nominalizat poporul ucrainean, subliniind rolul fiecărei persoane, al reprezentanţilor societăţii civile, al instituţiilor statului şi autorităţilor publice. Nominalizarea menţionează, printre altele, serviciile de urgenţă ale Ucrainei, pe Iulia Pajevska, fondatoarea unităţii de evacuare medicală Îngerii lui Taira, pe activista pentru drepturile omului Oleksandra Matviciuc, Mişcarea pentru Rezistenţă Civilă Flamura Galbenă şi pe Ivan Fedorov, fostul primar al oraşului ucrainean Melitopol.

Sonia Guajajara, nominalizată de grupul Verzilor, este o activistă pentru mediu şi pentru drepturile populaţiei indigene din Brazilia. Ca lideră a unei alianţe a populaţiilor băştinaşe, ea lucrează pentru protejarea drepturilor popoarelor indigene de a-şi stăpâni pământurile. Activismul ei a adus-o în conflict cu autorităţile statului brazilian şi cu lobby-uri puternice agricole şi miniere care doresc să preia controlul asupra teritoriilor indigene.

Grupul conservatorilor şi reformiştilor (ECR) l-a nominalizat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski care întruchipează curajul poporului ucrainean, amintind îndrăzneala, rezistenţa şi devotamentul acestuia faţă de poporul său şi faţă de valorile europene.

Comisia adevărului din Columbia, nominalizată de Stânga/GUE-NGL, este o instituţie creată în cadrul acordului de pace din 2016 pentru încheierea războiului civil columbian. Aceasta urmăreşte stabilirea faptelor legate de încălcările drepturilor omului din timpul conflictului şi pledează pentru drepturile milioanelor de victime.

Nominalizarea aduce un omagiu victimelor războiului civil şi este descrisă ca un prilej de a sprijini procesul de pace. Sunt menţionate nume ca Francisco de Roux, Alejandro Valencia Villa, Marta Ruiz Naranjo, Alfredo Molano Bravo (postmortem), Alejandro Castillejo, Saul Alonso Franco, Lucia Victoria Gonzalez, Patricia Toban Yagari, Alejandra Miller, Leyner Palacios, Angela Salazar Murillo (postmortem) şi Carlos Martin Beristain.

Shireen Abu Akleh, nominalizată de Grace O’Sullivan şi de alţi 42 de eurodeputaţi, a fost o jurnalistă americano-palestiniană ce a lucrat timp de 25 de ani pentru canalul de ştiri Al-Jazeera. A fost unul dintre cei mai importanţi reporteri din lumea arabă, binecunoscută pentru relatările cu privire la conflictul din Israel şi din teritoriile palestiniene ocupate.

Pe 11 mai 2022 a fost împuşcată în timp ce transmitea din timpul unui raid al forţelor armate israeliene în tabăra de refugiaţi Jenin din Cisiordania.

Julian Assange, unul dintre activiştii din spatele asociaţiei WikiLeaks, a fost nominalizat de Sabrina Pignedoli şi de alţi 40 de eurodeputaţi. Acesta a furnizat unor ziare de renume mondial documente cu privire la crime de război, detenţii arbitrare, încălcări ale drepturilor omului şi tortură.

A fost ţinut în închisoare în Regatul Unit şi este în prezent supus unei proceduri de extrădare către Statele Unite unde va fi judecat pentru acuzaţii de spionaj şi folosire abuzivă a computerelor.

Când va fi anunțat câștigătorul Premiului Saharov de anul acesta

La 13 octombrie, comisiile pentru afaceri externe şi pentru dezvoltare ale PE vor anunţa numele celor trei finalişti, iar după o săptămână preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi liderii grupurilor politice vor alege câştigătorul.

Premiul anual Saharov pentru libertate de gândire este acordat începând cu 1988 persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului şi disidentului sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro.

Anul trecut premiul a fost acordat liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, pentru lupta acestuia contra corupţiei şi abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro