Sari direct la conținut

Parlamentul European: Nu sunt "progrese suficiente" pentru a se trece la faza a doua a negocierilor pe Brexit

HotNews.ro
Michel Barnier, negociatorul-sef al UE, Foto: europarl.europa.eu
Michel Barnier, negociatorul-sef al UE, Foto: europarl.europa.eu

Negocierile cu Londra cu privire la iesirea Marii Britanii din UE nu au dus la inregistrarea unor progrese „suficiente” pe dosarele prioritare ale Brexitului pentru a se putea trece la faza urmatoare a tratativelor, apreciaza Parlamentul European, care a adoptat marti o rezolutie in acest sens.

Europarlamentarii, reuniti in sedinta plenara la Strasbourg, au dezbatut marti stadiul actual al negocierilor cu Regatul Unit si au adoptat, cu o majoritate covarsitoare (557 voturi pentru, 92 impotriva, 29 abtineri), o rezolutie in care indeamna statele membre UE sa „decida sa amane evaluarea prin care urmau sa stabileasca daca progresele realizate sunt suficiente”, in cadrul viitorului lor summit ce va avea loc pe 19 si 20 octombrie la Bruxelles.

„Nu am realizat inca pana la ora actuala progrese suficiente pentru a demara cu toata increderea cea de-a doua faza a negocierilor, mai intai asupra ceea ce ar fi o eventuala perioada de tranzitie, iar mai apoi o discutie despre cadrul viitoarei noastre relatii”, a explicat Michel Barnier, negociatorul-sef al UE pentru Brexit, in cadrul dezbaterilor.

Aceste „progrese suficiente” cerute de UE trebuie sa fie inregistrate in cele trei subiecte-cheie stabilite la inceputul negocierilor: soarta cetatenilor direct afectati de Brexit, problema Irlandei si angajamentele financiare.

Michel Barnier a enumerat in fata eurodeputatilor „divergentele serioase” care persista in cadrul discutiilor, „in special asupra platii angajamentelor financiare”.

„Nu vom accepta sa platim intre 27 ceea ce a fost decis in 28”, a spus subliniat negociatorul-sef din partea UE. „Contribuabilii din cele 27 de tari membre nu au de ce sa plateasca consecintele unei decizii pe care eu nu au luat-o”, a adaugat el.

Barnier si-a exprimat ingrijorarea si in legatura cu „unele masuri discriminatorii” deja luate guvernul britanic impotriva cetatenilor din cele 27 de tari instalati in Marea Britanie. El a explicat ca, in cadrul negocierilor, mai trebuie inca aduse clarificari in ceea ce priveste reunificarea familiilor si garantarea beneficiilor sociale dobandite in Marea Britanie.

Mai mult, UE ramane ferma pe pozitia sa privind garantarea drepturilor pentru cetatenii sai si vrea sa conserve autoritatea Curtii de Justitie a UE in aceasta materie, ceea ce Londra respinge in mod categoric.

Potrivit textului rezolutiei adoptat marti, Parlamentul „considera ca a patra runda de negocieri (purtata intre 25 si 28 septembrie) nu a permis inregistrarea unor progrese suficiente in ceea ce priveste drepturile cetatenilor, Irlanda si Irlanda de Nord, si plata angajamentelor financiare ale Marii Britanii”.

Bruxellesul estimeaza aceste obligatii financiare ale Marii Britanii intre 60 si 100 de miliarde de euro.

„Nu e vorba de nicio rascumparare sau de o „factura de iesire”, este vorba doar de faptul ca noi va cerem sa va achitati datoriile, angajamentele pe care vi le-ati asumat, nici mai mult nici mai putin”, a mai afirmat negociatorul-sef al UE, Michel Barnier, la adresa Londrei.

„Avem nevoie de incredere intre noi pentru o relatie durabila in viitor. Cheia acestei increderi esti si ca voi sa acceptati in mod obiectiv sarcina de a va plati datoriile asumate”, a conchis Barnier in plenul PE.

Manfred Weber

Manfred Weber

Foto: Twitter

Manfred Weber: Demiteti-l pe Boris!

Premierul britanic Theresa May ar trebui sa-l demita pe ministrul sau de Externe Boris Johnson, daca doreste ca discutiile cu privire la Brexit sa cunoasca un progres, a declarat in cadrul dezbaterii de marti un important eurodeputat din Parlamentul European, aliat al cancelarului german Angela Merkel.

Germanul Manfred Weber, care conduce grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE), cel mai important grup politic in PE, a afirmat ca declaratiile contradictorii ale guvernului britanic, inclusiv cele ale ministrul de Externe Boris Johnson, au ingreunat procesul de ajungere la o intelegere.

„Va rog, demiteti-l pe Boris”, a cerut Weber, al carui grup conservator este cel mai mare dintr-o legislatura care trebuie sa aprobe orice intelegere la care negociatorii UE vor ajunge cu Marea Britanie pana in martie 2019.

„Intrebarea-cheie este pe cine ar trebui sa sun la Londra? Pe Theresa May, pe Boris Johnson sau chiar pe David Davis?”, a spus Weber, referindu-se si la ministrul britanic ce se ocupa de discutiile cu Bruxellesul pe tema Brexitului.

Declaratia lui Weber vine in ziua in care Johnson, o figura exuberanta si vocala care a dominat campania dura pentru parasirea Uniunii, ar trebui sa tina un discurs important la conferinta Partidului Conservator britanic. Weber a mai spus ca declaratiile lui Johnson cu privire la „linii rosii”, atunci cand e vorba de Brexit, arata ca Guvernul britanic este „prins in capcana certurilor din interiorul propriului partid”.

El a indemnat-o pe May, care a sustinut ramanerea in UE si a carei pozitie a fost slabita de alegeri anticipate esuate in iunie, sa se impuna si sa sustina interesul ajungerii la o intelegere cu privire la o iesire curata din UE.

„Theresa May, te rog sa nu-ti pui partidul pe primul plan”, a spus Weber. „Pune Marea Britanie, pune-i pe cetateni. Sa renuntam la discursuri. Da dovada de leadership de substanta. Si cel mai bine ar fi, probabil, sa-l demiti pe Johnson, te rog”.

Nigel Farage in PE

Nigel Farage in PE

Foto: Captura YouTube

Nigel Farage: Ne tratati ca pe niste ostatici

Un alt europarlamentar controversat, extremistul britanic Nigel Farage, cel care a sustinut iesirea Marii Britanii din UE si a luptat pentru organizarea referendumului pentru Brexit, a luat cuvantul in cadrul dezbaterii plenare a Parlamentului European.

„In acest proces de negociere, mi-e teama ca inca de la inceput ne-ati tratat ca pe niste ostatici care, daca nu platim o rascumparare, daca nu indeplinim toate cerintele voastre, nici macar nu veti dori sa purtati o discutie inteligenta cu noi de-acum incolo pe tema comertului”.

„Nu exista nicio garantie ca, indiferent ce spune sau ce face doamna May, indiferent daca indeplinim cerintele voastre, veti veni spre noi pentru un acord comercial logic si normal”, a mai spus Farage.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro