Sari direct la conținut

Parlamentul European va marca, printr-o sesiune specială, Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

HotNews.ro
Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului, Foto: europarl.europa.eu
Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului, Foto: europarl.europa.eu

Parlamentul European va organiza joi o sesiune plenară specială consacrată Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, în cadrul căreia supravieţuitoarea Margot Friedlander (100 de ani) se va adresa eurodeputaţilor, informează marți un comunicat al legislativului european.

La 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945, eurodeputații vor marca Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Ceremonia va fi deschisă la ora locală 12.30 (13.30 ora României), cu un discurs al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, urmat de un interludiu muzical.

Supraviețuitoarea Holocaustului Margot Friedländer, în vârstă de 100 ani, se va adresa apoi eurodeputaților.

Comemorarea se va încheia cu un minut de reculegere în memoria victimelor Holocaustului, urmat de un al doilea interludiu muzical.

Ceremonia va putea fi urmărită pe pagina Parlamentului European și pe EbS +.

Despre Margot Friedländer

Margot Friedländer s-a născut în 1921 la Berlin. În 1943, mama și fratele ei au fost deportați la Auschwitz, unde au fost uciși. La vârsta de 21 de ani a reușit să se ascundă, dar a fost găsită în 1944 și deportată în lagărul de concentrare Theresienstadt.

Ea a fost singurul membru al familiei sale care a supraviețuit. Împreună cu soțul său, Adolph Friedländer, pe care l-a cunoscut la Berlin și l-a întâlnit din nou la Theresiensadt, Margot s-a mutat în SUA în 1946. Aceasta s-a mutat înapoi la Berlin în 2010.

Margot Friedländer călătorește încă în Germania, povestindu-și experiența de viață, în special în școli. „Tinerii mă ascultă cu interes”, a spus ea într-un interviu. „Am primit – nu știu – o mie de scrisori. Vorbesc în numele celor care nu pot vorbi. Și nu doar în numele celor șase milioane de evrei. Vorbesc în numele tuturor celor care au fost uciși și care au suferit”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro