Sari direct la conținut

Parlamentul incepe luni sa lucreze: Marile provocari ale Guvernarii PDL-PSD

HotNews.ro

Parlamentarii incep luni prima zi de munca pe 2009. Adoptarea bugetului de stat, elaborarea Codurilor de procedura penala si civila, dosarele lui Adrian Nastase sunt doar cateva din problemele pe care senatorii si deputatii ar trebui sa le solutioneze in sesiunea februarie. PD-L si PSD au puncte divergente pe cele trei mari prioritati ale Parlamentului. Cele doua partide si-au anuntat proiecte legislative care au potential de conflict in interiorul Coalitei de Guvernare.

Discutiile despre bugetul pe 2009 au provocat tensiuni intre ministrii PSD si PD-L si urmeaza sa intre in Parlament in cursul acestei saptamani. La elaborarea bugetului, social-democratii au fost nemultumiti de banii alocati ministerelor pe care le conduc, mai exact, institutiile guvernamentale cu impact social – educatie, sanatate, munca. Din cauza datoriilor mari pe care le-a acumulat guvernul Tariceanu, s-au taiat la sange din bugetele mai multor institutii, sporurile si primele.

Cine da mai mult

Bugetul Ministerului Educatiei pe 2009 initial fusese calculat la 4% din PIB insa, la protestele social-democratilor, educatia a primit un procent mai mare de 5%. O alta problema a intervenit la majorarea pensiilor si salariilor – promisiunea de campanie electorala a PSD. Initial, Guvernul intentiona sa inghete toate salariile si pensiile, insa, la presiunile PSD a obtinut o majorare de 5% pe tot anul 2009.

O alta divergenta aparuta in Coalitia de guvernare a fost alocarea banilor pe ministere. Social-democratii au protestat ca au primit bani putini din resursele extrabugetare la ministere, in timp ce PD-L si-au ales sa directioneze cei mai multi bani pentru ministerele proprii din veniturile extrabugetare.

Eliminarea sporurilor si a primelor pentru bugetari de catre Guvern a starnit si ea nemultumiri in randul ministrilor PSD. Ministrul de Interne, Liviu Dragnea a declarat public, dupa adoptarea bugetului, ca este nemultumit atat de banii pe care i-a primit institutia pe care o conduce, cat si „pentru faptul ca membrii nu vor primii sporuri, prime si nici nu li se vor plati orele suplimentare”.

Liviu Dragnea: „Sunt extrem de suparat din doua puncte de vedere: ceea ce se doreste ca primele, sporurile sa fie eliminate ne dezavantajeaza foarte tare si nu ne da mari sperante ca lucratorii din MAI, pe care acum ii vedeti la ce presiune sunt supusi si cum lucreaza zi si noapte sa asteptam rezultate de la ei. In ceea ce priveste bugetele, sunt extrem de nemultumit pentru ca anul acesta autoritatile locale vor avea de suferit pentru ca nu sunt fonduri suficiente”.

Bugetul a fost adoptat joi in sedinta de Guvern si urmeaza sa intre in Paralment in cursul acestei saptamani. Dezbaterea parlamentara in interiorul comisiilor va crea dispute intre reprezentantii PSD si PD-L care vor incerca sa directioneze catre judetele proprii cat mai multe resurse financiare.

Nu s-au inteles nici pe Coduri

O a doua tema cu potential de conflict in Parlament este adoptarea Codurilor. PSD vrea sa dezbata in Parlament Codul Penal, de Procedura Penala si Codul Civil in timp ce PD-L prefera varianta asumarii raspunderii Guvernului. Presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat ca este “necesara si oportuna retrimiterea lor in Parlament, considerand fundamentala dezbaterea acestora in forul legislativ”. Pe de alta parte, PD-L si Traian Basescu merg pe asumarea raspunderii Guvernului sustinand ca dezbaterile parlamentare se pot lungi ani de zile. La randul sau, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, pledeaza pentru o “dezbatere publica serioasa”, de maxim 2-3 luni.

Mircea Geoana: „Continui sa cred, in pofida unei presiuni pe care o simtim din interior si de la Bruxelles, ca este mai sanatos, mai corect, mai randuit sa procedam la o dezbatere accelerata in Parlamentul Romaniei, sa ne stabilim o data limita in care aceste coduri sa treaca prin filtrul necesar al Parlamentului national si sa putem sa dam aceste coduri, care din pacate ar fi trebuit sa intre in vigoare, o parte din ele, inca din 2004, cand erau gata promulgate”.

Codul Zambaccian

Tot in sesiunea februarie, deputatii trebuie sa voteze daca sunt de acord sau nu cu inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarele Tamara si Zambaccian 2. Avizul pentru inceperea urmaririi penale a lui Nastase are potentialul de a crea dezbateri aprinse in Parlament.

Deputatii social-democrati fideli fostului prim ministru vor face front comun pentru sustinerea acestuia, pe cand reprezentantii PD-L intentioneaza sa dea unda verde inceperii urmaririi penale. In decembrie 2008 comisia juridica a analizat cele doua dosare si a hotarat, invocand decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca probele prezentate in cele doua dosare sunt nule. Comisia juridica a refuzat sa dea o recomandare plenului si a solicitat noi probe de la procurori. Deputatii PSD, PNL, UDMR au votat pentru trimiterea dosarelor inapoi la Kovesi in timp ce reprezentantii PD-L au fost singurii care s-au opus.

In ianurie 2009, Procurorul General, Laura Codruta Kovesi a solicitat, pentru a doua oara printr-o scrisoare, ca Parlamentul sa formuleze un raspuns in cazul lui Nastase. Deputatii juristi au termen 30 de zile sa elaboreze un nou raport care sa fie pus spre dezbatere si vot in plenul Camerei.

Social-democratii nu sunt de acord cu inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase si considera ca sunt „dosare politice”. De altfel si presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat intr-un interviu acordat in Evenimentul Zilei ca in an de campanie electorala este „ciudat ca ii gasim ceva lui Nastase”.

„Nu pot sa ascund un sentiment de neplacut in conditiile in care un fost sef de partid, intamplator de la PSD, este trimis in judecata pentru un asa-zis trafic de influenta cu scopul finantarii candidatului sau partidului respectiv, cand stiu ca un presedinte de partid nu are nimic de-a face cu finantarea campaniei electorale. (…)

Respect instanta de judecata, dar e putin ciudat ca la patru ani dupa campania precedenta, in alt an de campanie electorala, ii gasim ceva lui Nastase”.

Cu sau fara scut parlamentar

Un alt motiv de disputa in Parlament va fi modificarea legii raspunderii ministeriale si eliminarea imunitatii demnitarilor. PD-L intentioneaza sa modifice legea astfel incat sa elimine avizul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale a unui ministru.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca parlamentarii democrat-liberali intentioneaza sa depuna o initiativa legislativa care sa elimine imunitatea parlamentarilor si a ministrilor in fata justitiei.

„Avem de-a face cu doua tipuri de imunitati. Avem o imunitate pentru parlamentarii simpli, care se refera la vot si la declaratii politice, si o imunitate care intervine si prin Constitutie, dar si prin legea raspunderii ministeriale si care se refera la cei care au fost sau sunt ministri. Pentru declansarea urmaririi penale e nevoie de acordul Camerei din care fac parte.

Vrem sa propunem ca un membru al Executivului sau pe perioada cat face parte din Executiv sa fie suspendat din calitatea de membru al legislativului, si atunci am merge pe o procedura constitutionala fireasca, cu declansarea urmaririi penale prin acordul presedintelui pentru un ministru, iar pentru un parlamentar procedura ar fi simpla imunitatea restrangandu-se doar la declaratiile politice si la votul politic”.

Criza pensiilor alesilor

E de asteptat ca eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari sa dea nastere unor ample dezbateri in Parlament in aceasta legislatura. Democrat-liberalii intentioneaza sa introduca un proiect de lege in acest sens.

La reuniunea grupurilor parlamentare PD-L din Poiana Brasov, Emil Boc le-a reamintit deputatilor si senatorilor ca au promis in campania electorala renuntarea la pensiile pentru parlamentari, promisiune pe care partidul trebuie sa o onoreze. Pe de alta parte intentia PD-L va fi greu de pus in aplicare pentru ca se va lovi atat de refuzul propriilor parlamentari cat si de refuzul deputatilor si senatorilor PSD.

„PDL a initiat un proiect de lege cu privire la eliminarea pensiilor parlamentarilor si trebuie sa se tina de cuvant (…) Nu ne putem schimba punctul de vedere odata ajunsi la putere. Nu putem sa luam masuri de austeritate bugetara fara sa dam noi exemplu. Orice promisiune are o componenta a vointei politice si una a resurselor financiare aflate la dispozitie. Pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor ne trebuie doar o vointa politica”, a declarat Boc.

Deputatii si senatorii beneficiaza de o pensie de serviciu in functie de numarul de mandate pe care le-au avut. Parlamentarii care isi termina mandatul fara a-si gasi imediat de lucru beneficiaza, de asemenea de un ajutor financiar timp de trei luni. Legea privind salarizarea parlamentarilor a fost contestata de Traian Basescu la Curtea Constitutionala insa fara niciun rezultat.

Prioritati legislative PSD

● revizuirea pe fond si simplificarea Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica;

● neimpozitarea profitului reinvestit si a dividendelor reinvestite;

● revederea legislatiei privind fiscalitatea;

● majorarea pensiilor si salariilor mici si medii (in limitele resurselor bugetare existente);

● adoptarea Legii salarizarii unice in sistemul bugetar;

● reintroducerea cosului minim de consum.

Prioritati legislative PD-L

● eliminarea cumulului salariu-pensie;

● pachet de legi pentru reformarea, reorganizarea si functionarea radioului si televiziunii publice;

● revizuirea Constitutiei si trecerea la un Parlament unicameral.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro