Partidul Conservator, o noua tradare? Istoria "solutiei imorale"
Partidul Conservator a fost fondat de catre Dan Voiculescu in 1991, avand initial numele Partidul Umanist Roman (PUR). De la infiintare si pana in prezent conservatorii au avut trei presedinti: Dan Voiculescu, Daniela Popa si Daniel Constantin – actualul presedinte. Intrarea in politica „mare” s-a produs in anul 2000. Istoria PC este marcata de cateva tradari ale partenerilor de aliante politice in momente-cheie. Ultima „rasucire” a conservatorilor s-a produs in aceasta sapatamana, cand purtatorul de cuvant al partidului a anuntat ruperea de facto de aliatii liberali.
Cele mai importante momente ale partidului lui Dan Voiculescu:
- 2000 – Prima alianta cu PSD-ul lui Nastase. Beneficii – 2 ani la guvernare
In anul 2000, Partidul Umanist Roman (PUR) a intrat in Parlament in alianta cu PDSR (actualul PSD), formand Polul Social Democrat. Sub aceasta titulatura participa la guvernare intre 2000-2002.
In 2003, PUR intra in campanie electorala pentru alegerile locale din 2004; cu un trust media puternic in spate – trustul Intact – ataca public membrii PSD. Tot in 2003 PUR iese de la guvernare. Motivele invocate publice invocate: aroganta premierului Adrian Nastase si nerespectarea protocolului de colaborare.
La alegerile locale din 2004, PUR candideaza singur si obtine 6% din voturile electoratului.
- 2004. Tradarea PSD si „solutia” imorala a lui Traian Basescu
In toamna lui 2004, la alegerile parlamentare PUR face din nou alianta cu PSD sub numele de Uniunea Nationala PSD+PUR.
PUR a obtinut 32 de mandate in Parlament. In contextul pierderii alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase si venirea lui Traian Basescu in fruntea tarii, in decembrie 2004, PUR a incalcat protocolul cu PSD si a semnat o intelegere de guvernare cu Alianta DA si UDMR.
In urma negocierilor cu Traian Basescu si alianta DA , partidul lui Dan Voiculescu a intrat la guvernare alaturi de PD-PNL si UDMR. Acesta a fost motivul pentru care, la aceea vreme, presedintele Traian Basescu a folosit expresia „solutia imorala PUR”.
In 2005, la Congresul extraordinar se decide schimbarea numelui partidului din PUR in partidul Conservator, nume care in 14 septembrie 2005 este inregistrat oficial.
PC ramane la guvernare timp de doi ani, perioada in care relatiile sunt tensionate cu PD-ul lui Traian Basescu, iar partidul lui Dan Voiculescu voteaza alaturi de PSD in Parlament. Un exemplu in acest sens este ca in octombrie 2006 ca partidul lui Dan Voiculescu (aflat la guvernare alaturi de PD si UDMR) depune o motiune simpla pentru demiterea vicepremierului Marko Bela.
In 2006, CNSAS da verdictul de colaborator al securitatii pentru Dan Voiculescu, iar la sfarsitul anului, in decembrie, PC iese de la guvernare. Este momentul declansarii razboiului Voiulescu-Basescu.
In septembrie 2007, presedintele partidului, Dan Voiculescu demisioneaza din functia de senator pe motiv ca nu a indeplinit promisiunile facute electoratului sau. Si renunta si la functia de presedinte al partidului, pastrandu-si insa titulatura de presedinte fondator si presedintele Fundatiei Dan Voiculescu.
La Congresul din 27 ianuarie 2008 este aleasa o noua conducere a partidului; Daniela Popa devine presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu pastrandu-si functia de presedinte fondator cu rol consultativ.
- 2008 Alianta cu Mircea Geoana si declansarea razboiului Voiculescu-Basescu
In urma negocierilor cu Mircea Geoana, in 17 aprilie 2008, conservatorii lui Voiculescu se unesc pentru a treia oara cu PSD si formeaza Alianta PSD-PC pentru alegerile parlamentare din 2008. In urma scrutinului din 2008, PC a obtinut 3 mandate de deputati si un singur mandat de senator.
In 2009, PC candideaza pe lista comuna cu PSD si la alegerile europarlamentare din 2009 si obtine doua mandate de europarlamentar.
La sfarsitul lui 2009 au loc alegerile prezidentiale, iar candidatul PSD-PC, Mircea Geoana, pierde cursa pentru Cotroceni. Dupa esecul la prezidentiale, Mircea Geoana este inlaturat de la sefia PSD, iar Victor Ponta preia conducerea in 2010. In acest context, relatia PSD-PC se raceste.
- 2010. Alianta cu PNL si nasterea USL
PC se repozitioneaza si la cateva luni diferenta, in ianuarie 2010, formeaza alianta Alianta de Centru Dreapta (ACD) impreuna cu PNL-ul lui Crin Antonescu.
Dan Voiculescu, presedintele-fondator al PC, declara in 2010 intr-un interviu pentru Agerpres ca vrea „o alianta politica in trei, PSD, PNL, PC, pe termen lung, 5-10 ani, care sa acopere mai multe cicluri electorale”. Voiculescu a avansat ca termen-limita pentru realizarea unei astfel de aliante data de 31 ianuarie 2011.
In februarie ACD (Alianta de Centru Dreapta) este inregistrata la tribunalul Bucuresti. Totodata, in februarie 2010 are loc congresul PC in care este ales presedintele partidului, Daniel Constantin omul de incredere al lui Dan Voiculescu.
La exact un an de la declaratiile lui Dan Voiculescu ia nastere USL. USL reuseste sa cistige alegerile locale si pe cele parlamentare din 2012, avind o majoritate parlamentara de aproape 70%. Guvernul USL, condus de Victor Ponta, este instalat la Palatul Victoria.
In 20 iunie 2013, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, anunta – intr-o declaratie surprinzatoare – ca protocolul de colaborare cu PNL nu mai functioneaza. Detalii ulterioare venite din interiorul partidului arata ca nemultumirea conservatorilor a fost provocata de faptul ca liberalii nu au respectat intelegerile pentru impartirea functiilor de conducere.