Sari direct la conținut

Patronatul IMM-urilor: "Masura fiscala privind activitatile dependente are probleme de constitutionalitate. Vom contacta Avocatul Poporului pentru a sesiza Curtea Constitutionala"

HotNews.ro, EurActiv.ro

​Reincadrarea activitatilor din contractele actuale de drepturi de autor in cele doua categorii definite recent de Guvern – activitati dependente sau independente – are „probleme de constitutionalitate”, au declarat vineri, 16 iulie reprezentantii Consiliului National pentru IMM din Romania. „Nu poti interveni pe contractele deja existente”, a spus Ana Bontea, vicepresedinte al patronatului. Potrivit acelorasi declaratii, In plus, aceasta prevedere incurajeaza „ciubucul” pentru inspectorii financiari.

Dupa aparitia normelor de aplicare, „probabil saptamana viitoare”, va fi contactat Avocatul Poporului pentru a face demersuri la Curtea Constitutionala. „Aceasta masura prevede practic reincadrarea unor raporturi stabilite in perioada in care nu existau reglementarile. Reincadrarea inseamna din punct de vedere juridic ca toate institutiile statului sa verifice contractele si in lumina modificarilor sa recalifice contractele, cu plata contributiilor retroactiv”, a spus Ana Bontea.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM a declarat ca amploarea acestei masuri este „fantastica, va afecta cel putin 20% din IMM-uri, 90% din persoanele fizice si toate profesiile liberale. „O sa ajungem la cheremul unui inspector financiar, cel care va analiza contractele existente. Va dati seama cate ciubucuri o sa faca? Se introduce un criteriu arbitrar fantastic. Statul nu va obtine mare lucru, in schimb va creste ciubucul”, a declarat Nicolescu.

In cazul in care demersurile la Avocatul Poporului vor esua, reprezentantii patronatului au mai spus ca singura varianta ramane sa apara primul proces initiat de un contribuabil in aceasta problema si odata cu actiunea in instanta sa fie ridicata si exceptia de neconstitutionalitate. „Speram, totusi, sa nu se ajunga acolo”, au mai spus sursele citate.

Potrivit ordonantei publicata in 28 iunie 2010, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

* Beneficiarul de venit din activitati independente se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit.

* in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea.

* beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu.

* platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura.

* orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.

In cazul reconsiderarii unei activitati ca fiind dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz, se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii in afara functiei de baza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro