Sari direct la conținut

„Paznicii cerului” la granița cu Rusia. Militarii români, lângă americanii cu tancuri Abrams / Ce spun americanii de Ghepardul românesc

HotNews.ro
Blindat românesc Gepard în grupul de luptă NATO din Polonia, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Blindat românesc Gepard în grupul de luptă NATO din Polonia, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

În nord-estul Poloniei, la doar câteva zeci de kilometri de granița cu Rusia, americanii cu tancuri Abrams și blindate Bradley conduc grupul de luptă NATO gata să intervină în cazul vreunei amenințări la adresa alianței. De apărarea antiaeriană a batalionului-fanion se ocupă România, cu un detașament de militari și blindate Ghepard, un sistem autopropulsat cu tunuri antiaeriene ce a căpătat faimă anul acesta în războiul din Ucraina. HotNews.ro a fost în baza de la Bemowo Piskie și a descoperit cum se antrenează și cum luptă militarii români cot la cot cu americanii, britanicii, croații și polonezii.

  • Ce spun americanii despre români, ce părere au despre blindatele Ghepard, cum se antrenează cu tancurile Abrams în pădurile înghețate la -11 grade Celsius din nord-estul Poloniei, precum și alte elemente de atmosferă, în videoreportajul HotNews.ro de mai jos:

CONTEXT:

  • În nord-estul Poloniei, la Bemowo Piskie, la circa 70 de kilometri linie dreaptă de granița cu Rusia (Kaliningrad) și de culoarul Suwalki, prin care țările baltice sunt conectate terestru de restul alianței, NATO a instalat un grup de luptă încă din 2017. O unitate de mărimea unui batalion condusă de americani, dar la care participă cu militari și tehnică Marea Britanie, Croația și România, pe lângă armata poloneză.
  • România participă încă de la înființarea grupului, iar contingentele se schimbă la fiecare șase luni. În prezent România e la rotația a 12-a, iar din octombrie circa 100 de militarii din cadrul Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, împreună cu o baterie antiaeriană formată din 7 blindate Gepard, îndeplinesc misiunea de apărare antiaeriană a grupului de luptă NATO.
  • Blindatele Ghepard (sau Gepard în limba germană, din țara de unde provin ele) sunt practic tancuri de circa 47 de tone pe care sunt montate două tunuri automate de calibru 35 mm, au un radar de detecție a țintelor și unul de urmărire a focului, și pot fi folosite atât în apărarea antiaeriană, cât și ca foc direct împotriva infanteriei sau blindatelor inamice.
  • Sistemele antiaeriene Ghepard pot detecta ținte pe radar până la 15 km, ținte care pot zbura cu viteze maxime de 300m/s. Blindatele au o distanță eficace de tragere de circa 3,5 km și o cadență de aproximativ 550 de lovituri per tun pe minut.
  • Sistemele Gepard, deși concepute și produse încă din anii 80 încoace, au căpătat o nouă faimă după ce și-au arătat utilitatea în războiul din Ucraina, acolo unde forțele ucrainene le-au folosit în luptă, atât împotriva aeronavelor și mai ales a dronelor, cât și chiar și împotriva unor rachete de croazieră.
  • Bateria antiaeriană a românilor în cadrul grupului de luptă din Polonia „e un element critic”, o spun chiar americanii care apreciază că blindatele Ghepard reprezintă „un activ de nivel mult mai înalt” pentru un batalion și că oferă o mare „flexibilitate” unității de luptă. „E un sistem foarte grozav. Rata mare de foc, acuratețea, letalitatea, suntem foarte impresionați”, a spus unul dintre comandanții companiilor de tancuri. Și nu e singurul care a avut cuvinte de laudă față de militarii români.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro