PDL blocheaza reformele, in speranta ca va castiga alegerile
E clar acum. Iata expresia furiei unui inalt baron PDL: “sa vina Funeriu sa ceara voturile parintilor copiilor care au picat la bac”!. Supararea sa sintetizeaza cat se poate de bine lipsa apetitului pentru reforme a conducerii PDL, in speranta castigarii alegerilor.
In urma examenului de bacalaureat din toamna, ministrul Funeriu a ordonat la inceputul lui septembrie anchete administrative, cel putin in doua judete, Mehedinti si Ilfov, in care s-au inregistrat procente de promovare neverosimile. Doua luni reprezinta timp suficient pentru terminarea acestora, cel putin pe latura administrativa, aspectele penale urmand a fi cercetate mai departe. A vazut cineva rezultatele acestor anchete? Sa nu supere clientela locala si potentialii votanti, Funeriu a fost pus, probabil, la colt: „mai incet cu sanctiunile, ca nu esti de capul tau in partid”. De fapt, cei care au platit au fost, cu putine exceptii, doar elevii. Directori, profesori, inspectori, din zonele in care s-au inregistrat procente de promovare la bacalaureat zero, sau aproape de zero, n-au patit nimic. Dreptate in stil PDL.
In universitati au loc in aceasta perioada alegeri pentru diferite organisme, Consiliul Profesoral, Senat si concursuri pentru ocuparea posturilor libere. Componenta comisiilor de numarare a voturilor aduce aminte de zicerea celebra a lui Stalin: nu conteaza voturile, conteaza cine le numara. Dupa ce au studiat cu mare atentie Legea Educatiei Nationale (LEN) si i-au descoperit fisurile, ce si-au zis camarilele universitare: “ati vrut Reforma, las’ ca v-aratam noi Reforma…”. Gastile universitare sunt nemuritoare, supravietuiesc in continuare. S-au retras in transee, blocheaza tot ce pot bloca, vor castiga sau au castigat deja pozitiile de comanda (directori de departamente, decani, s.a.m.d). Si asteapta revenirea “la butoane” a fostilor Marga & Andronescu. Competitia cinstita, bazata pe valori autentice, care sa aduca la conducere oameni de calitate, visul ministrului Funeriu, se dovedeste, pe zi ce trece, o himera.
Aproape fara exceptie, universitarii nu catadicsesc sa-si actualizeze declaratiile de avere aflate pe site, cum le cer legile in vigoare, legea ANI in speta. Si nimeni nu pateste nimic. Educatia a fost si a ramas domeniul in care „nimeni nu da socoteala de nimic”.
Cei patru rectori parlamentari, gasiti in incompatibilitate de ANI, raman bine mersi pe functii, dupa ce au contestat in justitie decizia ANI. Oricum se apropie alegerile pentru functia de rector si depasesc varsta de pensionare. Un gust amar ramane: chichitele juridice si avocatesti sunt asa multe si diverse, ca ii ajuta sa scape de orice sanctiune si aplicare a legii.
Lipsa criteriilor de calitate. Nu poti sa candidezi la functia de director de departament daca nu indeplinesti macar eligibilitatea la competitia de cercetare „IDEI”,standardele minimale de abilitare, etc., i-ar fi scos direct din peisaj si ar fi asanat universitatile rapid. Desi art. 219.din LEN ((1) CNATDCU are următoarele atribuții: a) propune un set de standarde minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calității de conducător de doctorat și a atestatului de abilitare. Aceste standarde se adoptă prin ordin al ministrului educației,), prevede in mod expres standarde minimale, pentru lectori si asistenti n-au fost emise, permitand comisiilor de concurs sa jongleze cu criterii, astfel incat sa castige cine trebuie, sa nu ne uitam obiceiurile noastre dambovitene.
Metodologiile care sa conduca la depolitizarea conducerii unitatilor scolare din preuniversitar, referitor la selectia directorilor si configuratia Consiliilor de Administratie, nu apar in Monitorul Oficial, desi sunt absolut necesare in aceasta perioada. Si-a bagat si aici cineva coada? Sa nu fie tulburate relatiile clientelare, de la nivel local? Mergem mai departe cu aceiasi directori, pusi de partide?
Ministrul Daniel Funeriu, care ar avea prin lege armele sa curme aceste nereguli si sa readuca universitatile pe drumul reformei, consfintit in LEN, a cam disparut din peisaj. Probabil a fost pus la punct de mai marii PDL, care i-au si reprosat ca a ajuns ministru pe spinarea lor.
Daca ar fi constituit CEMU, Consiliul de Etica si Management Universitar, impreuna cu acesta ar fi luat masuri energice de ancheta si sanctiuni administrative, permise de LEN, impotriva celor care incalca litera si spiritul legii. Deocamdata tacere. Va imaginati ce-ar insemna ca in vara viitoare, jumatate dintre candidatii de la bacalaureat sa pice examenul, cu doua luni inainte de alegeri? Si cate voturi pierdute ar insemna acest cosmar? Ca sponsorii proveniti din universitati private au fost deja pierduti. Iata de ce tace ministrul Funeriu.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro