Pedepsele greilor: recuperarea fotbalului
Fotbalul profesionist e o piata. Spre deosebire de piata cascavalului, de exemplu, are insa un urias potential de marketing si de produs bani negri. Plus o idee de bun public. Sentintele grele date ieri de judecatori in dosarul transferurilor trucate reprezinta un al doilea pas spre recuperarea fotbalului pentru spectatori, dupa condamnarea lui Gigi Becali. Pedepsele cu inchisoarea pentru figuri celebre ale tranzitiei – Copos, Netoiu, Borcea, Jean Padureanu, fratii Becali – au si o valoare simbolica: fotbalul nu mai este un stat in stat, coruptii nu mai beneficiaza de imunitate, iar DNA obtine o legitimitate uriasa in rindul unei comunitati uriase, comunitatea microbistilor.
A fost nevoie de opt ani pentru aceste verdicte dure. Cazul a pornit de la dezvaluirile facute de Gazeta Sporturilor (jos palaria, o spun cu toata invidia profesionala de care sint capabil). A urmat sesizarea unui ciudat de la Fisc (Sebastian Bodu), apoi au intrat in scena ciudatii de la DNA (Doru Tulus, Daniel Morar) – toti imuni la presiunile publice si subterane ale greilor din fotbal.
Dosarul transferurilor a devenit un dosar-cheie pentru justitia romana. Instrumentarea dosarului a necesitat informatii despre un domeniu nou pentru procurori, dar si rezistenta in fata unui tavalug de dezinformari si calomnii venite de la inculpati via televiziunile care le preluau fara discernamint orice alegatie.
Odata sentinta pronuntata, o parte a fotbalului a redevenit bun public. Cluburile spoliate de acesti profitori ai relatiilor de complicitate fotbal-business-politica-lume interlopa isi vor recupera banii. Mai importanta e insa lectia pentru ceilalti investitori care vad fotbalul ca pe un instrument de imbogatire rapida si achizitionare de capital de imagine. Acesti oameni care controleaza cluburile si institutiile-cheie ale fotbalului au acum la ce sa se gindeasca. Presiunea publica, presiunea propriilor suporteri va creste enorm dupa pronuntarea condamnarilor, pentru ca microbistii au vazut ca se poate. Au vazut ca nimeni nu e mai presus de lege, nici macar securisti caliti in lupte politice precum Gigi Netoiu, afaceristi intangibili precum George Copos sau vedete mediatico-politice precum Gigi Becali.
Pe rolul DNA mai este un dosar-cheie pentru insanatosirea fotbalului: legatura dintre Primaria Ploiesti si clubul Petrolul. E o speta clasica pentru cum se dreneaza banul public (de data asta taxele si impozitele locale) spre destinatii tulburi, intr-un mod cu totul netransparent. Dosarul Petrolul va stabili si el un nou standard in relatia de complicitate politica locala – fotbal, o relatie care a daunat enorm fenomenului sportiv si l-a contaminat pina la alienarea totala de spectatori.
Sentinta din dosarul transferurilor e un pas important pentru recuperarea echilibrului in piata atit de speciala a fotbalului, o piata complet distorsionata de mecanisme corupte si institutii netransparente. Dar piata nu va fi complet insanatosita pina cind fenomenul meciurilor trucate pentru pariuri nu va fi si el investigat, pina cind institutii-cheie precum Federatia Romana de Fotbal (FRF) sau Liga Profesionista (LPF) nu vor fi transparente si curatate de coruptie.
PS: Apropo de transparenta LPF. Marti seara, la putin timp dupa anuntarea sentintelor, LPF a anuntat cedarea drepturilor de televizare a meciurilor (o afacere uriasa) catre un „jucator european”, intr-o opacitate totala. Nu se stie numele partenerului european, nu a existat un proces transparent de achizitie, nu a stiut nimeni ce face Gino Iorgulescu.