Sari direct la conținut

Pedro Sanchez a refuzat să depună mărturie în fața judecătorului, în dosarul de corupție care o vizează pe soția lui

HotNews.ro
Pedro Sanchez, Foto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia
Pedro Sanchez, Foto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a refuzat marți să depună mărturie împotriva soției sale, Begona Gomez, anchetată pentru trafic de influență. Un judecător a mers la Palatul Moncloa, reședința oficială și locul de muncă al premierului spaniol, pentru a-l audia în calitate de martor, conform publicației spaniole El Confidencial.

Audierea de la sediul Guvernului Spaniei a durat aproximativ 20 de minute, conform avocatei partidului Vox, Marta Castro. Ea le-a spus jurnaliștilor că Sanchez și-a invocat dreptul de a nu depune mărturie. Castro este reprezentantă a instrumentului juridic denumit de spanioli „acuzația poporului”.

Refuzul premierului spaniol a fost criticat de Partidul Popular (PP), care îl acuză că „devine mai suspect ca niciodată”.

Purtătorul de cuvânt al PP, Miguel Tellado, a subliniat că Sanchez „avea ocazia să demonstreze că nu există nimic”, dar pentru că a refuzat să depună mărturie, înseamnă că „nu are explicații pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani”. 

Avocatul Begonei Gomez a considerat că „nu este necesar” ca Sanchez să depună mărturie. Legislația din Spania permite unei persoane să nu răspundă la întrebările judecătorilor, atunci când ele pot afecta membrii familiei. 

Și Begnona Gomez a fost chemată în fața judecătorilor pe 19 iulie, dar a refuzat să răspundă întrebărilor referitoare la acuzaţiile de corupţie şi trafic de influenţă.

Un tribunal din Madrid o anchetează din aprilie pe Begona Gomez pentru trafic de influenţă şi corupţie în afaceri, în urma unei plângeri făcute de activiștii anticorupție din cadrul organizației Manos Limpias („Mâini curate”). O altă asociație, „Fă-te auzit”, s-a alăturat demersului. De asemenea, partidul de extremă dreapta, Vox, i s-a alăturat reclamantului.

Acest caz a fost deschis prin folosirea unui instrument legal unic justiţiei spaniole, denumit „acuzaţia poporului”, ce permite persoanelor fizice să facă plângeri penale contra unor terţi. Judecătorilor le revine decizia dacă să acţioneze sau nu în continuare, astfel că nu toate acuzaţiile formulate prin acest instrument conduc la o investigaţie judiciară, notează AFP și Agerpres.

Parchetul din Madrid a cerut în aprilie clasarea acestui dosar „din lipsă de probe”, dar a instanţa a hotărât să continue investigaţia preliminară.

Până în prezent, Begona Gomez nu a comentat public cazul, în schimb premierul Sanchez a negat vehement acuzaţiile împotriva ei, susţinând că acestea sunt lipsite de temei şi orchestrate de adversarii politici de dreapta.

După deschiderea dosarului, în aprilie, el anunţase că-şi suspendă activitatea pentru puţin timp de reflecţie asupra rămânerii sau nu în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să-şi păstreze postul.

INTERVIURILE HotNews.ro