Sari direct la conținut

Pensiile private, primele hibe

Romania Libera

Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) nu are fonduri pentru soft si pentru personal, iar fara acest lucru este imposibil ca sistemul pensiilor private obligatorii sa functioneze, a declarat pentru Rompres presedinta CNPAS, Maria Campeanu.

In timp ce sindicatele sustin ca astfel de probleme erau previzibile, reprezentantii fondurilor private nu concep ca sistemul sa nu mearga, atat timp cat exista in vigoare o lege a pensiilor private care acum trebuie aplicata.

Deficit de 600 de angajati

„Este o munca enorma si nu stiu de ce inca nu s-au luat masuri privind alocarea de fonduri pentru aceasta activitate. Avem nevoie de minimum 600 de persoane si, in acest sens, suport orice fel de analiza din partea oricarui audit”, a afirmat Campeanu.

Ea a explicat ca nici prin Legea 411 privind fondurile de pensii administrate privat si nici prin alte legi nu s-au alocat pana acum fonduri si resurse umane. Campeanu a spus ca toata activitatea care depinde de stat se va desfasura la CNPAS, inclusiv plata contributiilor catre fondurile de pensii.

„Toate validarile adeziunilor la diverse fonduri, registrul participantilor, toata ve-rificarea daca acestia sunt asigurati, care sunt veniturile, la care angajator, vor fi facute la CNPAS. Totodata, se calculeaza contributia pentru fiecare persoana si se vireaza la fondul la care s-a inscris”, a declarat presedintele CNPAS pentru Rompres.

Referitor la colectarea contributiilor in sistem, Campeanu a aratat ca, pe baza declaratiilor individuale pe care angajatorii le depun la CNPAS, va fi calculata contributia de 2% care va fi virata catre fondurile de pensii private, urmand ca ANAF sa verifice apoi daca angajatorii au platit sau nu.

„Daca vom avea personal, garantam ca sistemul va functiona corect si banii vor ajunge in conturile individuale ale participantilor”, a subliniat Campeanu. „Noi suntem dintre cei care au sustinut amanarea implementarii sistemului, pentru ca am prevazut asemenea probleme. Nu cred ca vor fi pregatiti nici la 1 ianuarie 2008.

Ei si-au descoperit limitele acum si cineva trebuie sa fie de vina”, a declarat presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu. „Eu vorbesc de sistemul informatic de vreo doi ani. Daca nimeni nu a vrut sa asculte, nu avem ce face”, a aratat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Integral in Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro