Sari direct la conținut

Pentagon Leaks: Cum ar fi mediat Vladimir Putin o dispută între ministrul rus al Apărării și șeful mercenarilor Wagner

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, al doilea în dreapta, participând la o întâlnire a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu și a generalului Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse în 2018, Foto: Libyan National Army / AP / Profimedia
Evgheni Prigojin, al doilea în dreapta, participând la o întâlnire a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu și a generalului Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse în 2018, Foto: Libyan National Army / AP / Profimedia

Luptele interne din interiorul guvernului rus par mai ample şi mai profunde decât se credea până acum. FSB şi ministerul condus de Serghei Şoigu se ceartă în legătură cu numărul de morţi şi răniţi de pe frontul din Ucraina, agenţia rusă de informaţii internă acuzând armata că ascunde amploarea pierderilor pe care le-a suferit Rusia, arată un nou set de documente descoperite de The New York Times (NYT) între materialele secrete care s-au scurs de la Pentagon.

Noul set de documente, care conţine 27 de pagini, întăreşte ideea că agenţiile de spionaj americane au pătruns adânc în aparatul de informaţii rusesc şi în structura de comandă militară. De asemenea, arată că breşa de securitate de la Pentagon ar putea fi mai amplă decât s-a crezut până acum, notează The New York Times, potrivit News.ro.

Analizate împreună, documentele subliniază câteva dintre motivele principale pentru care, în opinia multor analişti, Vladimir Putin nu a reuşit să obţină o victorie militară în Ucraina după mai mult de 13 luni de război. Printre acestea: rivalităţile interne şi acuzațiile reciproce între agenţiile ruseşti responsabile pentru diferite aspecte ale războiului, inclusiv FSB şi Ministerul Apărării.

FSB îl acuză pe Șoigu că ascunde morții

Astfel, într-unul dintre documente oficialii spionajului american spun că principala agenţie internă de informaţii a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a acuzat Ministerul rus al Apărării că „ascunde victimele din Ucraina”. Constatarea evidenţiază „reticenţa continuă a oficialilor militari de a transmite veşti proaste înspre linia superioară a lanţului de comandă”, apreciază analiştii americani ai serviciilor de informaţii.

Nota de informare, datată 28 februarie, pare să se bazeze pe interceptări electronice colectate de agenţiile de informaţii americane. Documentele nu par să conţină prea multe – sau chiar deloc – informaţii provenite din surse umane. Documentul arată că FSB pune la îndoială numărul de victime comunicat de Ministerul Apărării în cadrul discuţiilor de la nivelul conducerii ruse.

Oficialii FSB, se arată în document, susţin că bilanţul Ministerului Apărării nu include morţii şi răniţii din rândul Gărzii Naţionale Ruse, al forţei de mercenari Wagner şi al luptătorilor aduşi de liderul cecen Ramzan Kadîrov.

FSB „a calculat că numărul real al ruşilor răniţi şi ucişi în acţiune a fost mai aproape de 110.000”, se arată în documentul care nu precizează care este diferenţa faţă de bilanţul comunicat de Ministerul Apărării. Ultima dată când ministerul a dezvăluit public un bilanţ al morţilor a fost în septembrie, când ministrul apărării, Serghei Şoigu, a susținut că 5.937 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului, precizează NYT, conform News.ro.

Oficialii americani au estimat anterior pierderile ruseşti la aproximativ 200.000 de soldaţi. Un alt document din setul scurs de la Pentagon informa că piederile ruşilor până în februarie se situau undeva între 189.500 şi 223.000, inclusiv până la 43.000 de morţi în luptă, comparativ cu 124.500-131.000 de victime ucrainene, dintre care până la 17.500 de morţi în luptă.

Putin ar fi mediat o dispută între Șoigu și Prigojin

Noile documente oferă, de asemenea, detalii noi despre o dispută devenită cât se poate de publică în februarie, când Evgheni Prigojin, oligarhul ce conduce forţa privată de mercenari Wagner, a acuzat oficialii militari ruşi că nu i-au mai dat muniţia de care aveau nevoie urgentă luptătorii săi de la Bahmut.

Vladimir Putin personal ar fi încercat să rezolve disputa, chemându-i pe Prigojin şi Şoigu la o întâlnire despre care se crede că a avut loc la 22 februarie, relevă un document.

„Întâlnirea s-a referit aproape sigur, cel puţin în parte, la acuzaţiile publice aduse de Prigojin şi la tensiunile cu Şoigu”, se arată în document.

Materialul furnizat către The New York Times a fost postat pe unul dintre serverele Discord, acolo unde a apărut primul set de documente confidenţiale ale Pentagonului.

CITEȘTE ȘI:

Cine ar fi autorul Pentagon Leaks

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro