Peste 35 de state apără programele de detenție în masă pe care China le aplică uigurilor musulmani: "drepturile omului sunt respectate și protejate în China"
Peste 30 de țări au semnat o scrisoare prin care este apărat tratamentul pe care China îl aplică uigurilor musulmani din regiunea Xinjiang, ca răspuns la criticile venite din Vest, scrie The Independent.
Ambasadorii din 37 de state din Asia, Africa, Orientul Mijlociu și America latină au lăudat contribuția chineză la cauza internațională a drepturilor omului, printr-o scrisoare adresată Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Statele, printre care se numără și câteva membre ale Organizației pentru Cooperare Islamică, precum Pakistan și Arabia Saudită, susțin că statul chinez a înfruntat terorismul, separatismul și extremismul religios din Xinjiang.
Cei care au semnat consideră că guvernul Chinei a restaurat pacea și securitatea din regiune prin măsuri de contraterorism și antrenament vocațional.
„Menționăm cu admirație că drepturile omului sunt respectate și protejate în China, în contextul măsurilor de contraterorism și deradicalizare”, transmite scrisoarea.
Această scrisoare reprezintă un răspuns la acțiunea inițiată de 22 de țări europene la începutul săptămânii trecute. Acestea au solicitat Chinei să înceteze acțiunile de arestare arbitrară a grupurilor etnice din Xinjiang, despre care specialiștii cred că ar fi dus la introducerea a aproximativ un milion de persoane în programe de reeducare forțată.
China a condamnat ipocrizia agențiilor media din Vest și țările care au criticat guvernul chinez, susținând că oamenii din regiune „se simt mult mai bine acum, mult mai fericiți și mai în siguranță”.
Printre țările care au semnat scrisoare se numără Rusia, Coreea de Nord, Cuba și Venezuela.