Sari direct la conținut

Peter Gross: „Presa romaneasca nu este puternica, nu este independenta, nu se impune”

EurActiv.ro

Reputatul profesor american a spus ca jurnalistii romani sunt la mila patronilor atata timp cat nu exista un spirit civic, o cultura a audientei romanesti.

Peter Gross, profesor de jurnalism al Universitatii Oklahoma, a fost invitatul seminarului „Media si Democratia in tarile din Euroapa de Est” gazduit de Centrul Cultural American. Gross a vorbit despre starea critica in care se afla mass-media romanesti: „Romania are un sistem democratic fara o democratie solida, nu are o presa libera.

Indiferent cat de independenti si de echidistanti ar fi jurnalistii romani, ei lucreaza intr-un context cultural influentati de politicieni, guvern, sistemul politic. Diferenta dintre Statele Unite ale Americii si Romania este ca in SUA, guvernul protejeaza si incurajeaza o presa libera.”

„Problemele mass-media in Romania sunt insutite. Este nevoie de fapte, nu de opinie”, a mai spus profesorul Gross. „Sunt extrem de ingrijorat cand ma uit la ce se intampla in mass-media romanesti. Organizatiile jurnalistice din Romania nu sunt puternice, nu sunt independente, nu se impun, e necesara o schimbare a mentalitatilor.

De ce vreti independenta presei daca nu stiti ce sa faceti cu ea? Nu doriti perfectionarea profesiei de jurnalist. Pentru aceasta sunt necesare schimbari fundamentale.” Gross a afirmat ca era de asteptat sa se intample ce se intampla astazi in mass-media romanesti, deoarece este nevoie de un proces biologic ce implica doua sau trei generatii pentru ca lucrurile sa se schimbe.

Intrebat daca este la curent cu ce se intampla la ziarele Evenimentul Zilei si Romania Libera, Gross a afirmat: „Nu stiu ce este in spatele scenei. Nu am avut timp sa vorbesc cu Cornel Nistorescu.

Stiu ca daca ma uit la Estul Europei, la patronii de ziare din aceasta parte, ei au venit cu ideea de a face bani, de a avea un profit, nu vor sa schimbe politica editoriala a publicatiilor pe care le detin. Politica editoriala in SUA tine la credibilitatea produsului mediatic pe care il protejeaza Este in interesul patronatului sa nu se implice in politica editoriala.

Cand o institutie de presa nu respecta politica editoriala pe care si-o impune, isi pierde credibilitatea in fata audientei sale.”

Peter Gross a mai afirmat ca jurnalistii romani sunt la mila patronilor atata timp cat nu exista un spirit civic, o cultura a audientei romanesti. „Unde este societatea civila a Romaniei pentru a protesta? Unde sunt demonstratiile stradale in Romania? Nu am vazut nimic de la venirea minerilor la Bucuresti.”

Referitor la ultimele referiri la mass-media pe care le-ar putea contine raportul de tara intocmit de Comisia Europeana, Gross a spus: „Va trebui sa va supuneti regulilor impuse de UE in privinta mass-media; daca nu, nu veti adera. Daca vreti sa intrati in Uniune, guvernul, politicienii, vor trebui sa inteleaga ca atunci cand vorbesc despre transparenta, aceasta trebuie sa fie reala in Romania.

Peter Gross si-a luat doctoratul la universitatea Iowa, in 1984, cu o dizertatie legata de presa romaneasca. In prezent este profesor la Gaylord College of Journalism & Mass communication, University of Oklahoma, Norman. A mai fost profesor la California State University, University of the Pacific, University of Iowa.

Peter Gross este autor al mai multor carti si articole despre mass media, comunicatii si relatia jurnalistilor cu mediul politic. El este specialist in comunicatii internationale, presa in tari in curs de dezvoltare si politica externa. Gross a publicat patru carti in romaneste, iar ultima sa carte, „Media si Democratia in Tarile din Europa de Est” a fost lansata anul acesta la Bucuresti.

Magda Barascu pentru EurActiv.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro